DEMSZKY GÁBOR (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

DEMSZKY GÁBOR (SZDSZ)
DEMSZKY GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége fenntartja sürgősségi indítványát s azt javasolja a tisztelt Háznak,
hogy ezen az ülésén vitassa meg határozati javaslatunkat. Mivel ezt előző ülésünkön írásban már előterjesztettük, ezért az állásfoglalásnak csak két elemére kívánom felhívni a figyelmüket. Állásfoglalásunk sarkalatos pontja az 1956. november 1-jei, a Nagy Imre által tett nyilatkozat jogszerűségének, érvényességének a kérdése. Tisztelt képviselőtársaim! Alakuló ülésünkön ünnepélyes keretek között, törvényben emlékeztünk meg 1956-ról; az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét törvényben örökítettük meg. A törvény indoklása szerint a többpártrendszerű demokrácia, az emberi jogok és függetlenség védelmében tettük ezt. Nos, a szabad demokraták álláspontja szerint egyszerű törvényértelmezéssel eldönthető a Nagy Imre-féle kormánynyilatkozat jogszerűségének, érvényességének a kérdése. Ebben a kérdésben plenáris ülésünkön itt és most állást foglalhatunk. Ez a kérdés nem igényel külön bizottsági állásfoglalást.
Másodszor egy félreértésre kívánom felhívni a tisztelt Ház figyelmét. A Nagy Imre-féle kormány-nyilatkozat érvényességéből állásfoglalásunkban nem azt a következtetést vontuk le, hogy az alakuló kormány egyoldalúan mondja fel a Varsói Szerződés-beli tagságunkat. Ellenkezőleg! Állásfoglalásunk szövege szerint a határozatunknak pusztán annyit kellene tartalmaznia, hogy felhatalmazzuk a kormányt az erről folytatandó tárgyalásokra a Varsói Szerződést aláíró államokkal. Tárgyalásokról volt szó pusztán.
Állásfoglalásunk utolsó pontjában külön felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Magyar Köztársaság a biztonságpolitikai törekvéseit figyelembe véve, békében és barátságban kíván élni a környező államokkal és a Varsói Szerződést aláíró államokkal. Visszatérve a kiindulópontunkhoz, úgy gondolom, hogy a Nagy Imre-féle kormánynyilatkozat jogszerűségének, érvényességének a kérdése és az ennek alapján a kormánynak adott felhatalmazás a tárgyalásokra vonatkozóan itt és most, ezen az ülésen eldönthető kérdés. Álláspontunk szerint ennek a határozatnak a rendszerváltás pillanatában kell megszületnie. Köszönöm. (Taps)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem