ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Megköszönöm Demszky Gábor képviselőtársunk kiegészítéseit Vásárhelyi Miklós előterjesztéséhez, és most felhívom szíves figyelmüket, hogy két szavazás következik. Mindenekelőtt - félreértések elkerülése végett - felhívom figyelmüket, hogy előbb a napirendre tűzés ügyében fogunk szavazni, amely napirendre tűzés tekintetében a külügyi bizottság javaslata egyetért az előterjesztők azon javaslatával, hogy a kérdés kerüljön a Ház tárgyalásrendjében napirendre. Másodsoron fogunk szavazni a sürgősség tekintetében, ahol az előterjesztés és a külügyi bizottság álláspontja eltérést mutat. Így gondolom, világos a szavazás rendje. Megkérdezem tehát képviselőtársaimat, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a magyar Országgyűlés, a Varsói Szerződés és hazánk viszonyának rendezésével kapcsolatos indítványt tűzze napirendre. Szavazás következik. Most.
Köszönöm. Kimondom a határozatot. A magyar Országgyűlés 317 szavazattal, 22 ellenében, 15 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy napirendjére tűzi a Varsói Szerződés és a Magyar Köztársaság viszonyának rendezésével foglalkozó javaslatot. A második szavazás következik. A sürgősségi indítvánnyal kapcsolatos szavazás. Emlékeztetek arra, hogy Vásárhelyi Miklós képviselőtársunk 85 képviselő támogatásával az indítvány sürgős, azaz mai ülésünkön történő megtárgyalását kérte. Emlékeztetek ugyanakkor arra, hogy a külügyi bizottság további bizottságok bevonását indítványozta a kérdés alapos előkészítése végett, tehát a napirendre tűzés igen, de a sürgősség kimondását nem javasolta. A sürgős tárgyalásról az ülésünk ugyancsak vita nélkül határoz. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy egyetért-e az indítvány sürgős, vagyis a mai ülésnapon történő megtárgyalásával, vagy ezt tartalmazta az eredeti indítvány, vagy a külügyi bizottság javaslatával, amelyik további előkészítő tárgyalást tart szükségesnek. Aki az indítvánnyal ért egyet, "igennel", aki a külügyi bizottság állásfoglalásával ért egyet, "nemmel" szavaz a "tartózkodás" lehetősége fennmaradván. Szavazás következik. Még kérem nem, most. Kérem valószínűleg én nem jól ütemeztem. Készüljünk fel a szavazásra. Most jelent meg a hátralévő idő, tehát most lehet szavazni. Elnézést. Köszönöm.
A Ház úgy foglalt állást, hogy a külügyi bizottság javaslata szerint nem a sürgős napirendre tűzést támogatja, emellett 232-en, tehát 65% foglalt állást a sürgős tárgyalás mellett. 106-an foglaltak állást, a szavazók 30 %-a, tartózkodtak 19-en, 5 %-a a képviselőknek. Kimondom tehát a határozatot, az indítványt a magyar Országgyűlés napirendjére tűzte, a sürgősségi indítványt azonban elvetette. Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Némi értelmezéssel hadd egészítsem ki az elhangzottakat. Tájékoztatni kívánom képviselőtársaimat arról, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzte az indítványt, de megtárgyalására egy későbbi plenáris ülésünkön kíván alkalmat adni, ami értelemszerűen követi a kormányalakítást. A külügyi bizottság állásfoglalása alapján javaslom, hogy az indítványban foglalt előterjesztéssel érdemleges állásfoglalás céljából foglalkozzék tehát a plenáris tárgyalás előtt még egyszer a külügyi és a honvédelmi bizottság, tovább kiegészítőleg az alkotmányügyi, a törvény-előkészítő és az igazságügyi bizottság. Együttes állásfoglalásukat az indítvány megtárgyalásakor terjesszék az Országgyűlés elé! Tisztelt Országgyűlés! Önálló képviselői indítványt nyújtott be Tamás Gáspár Miklós képviselőtársunk is, a Szabad Demokraták Szövetségének nevében is, a szomszédos országokban élő magyar kisebbség jogainak védelme érdekében. Az indítvány - tudomásom szerint - eljutott valamennyi képviselőtársunkhoz. Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy az indítvány napirendre tűzésének kérdéséről előzetesen állásfoglalást kértem az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi, valamint a külügyi bizottságtól. Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy mindkét bizottság támogatja az indítvány napirendre tűzését és az indítványtevő javaslatával összhangban, annak sürgős tárgyalását is.
A külügyi bizottság azonban az eredeti indítványtól eltérő megfogalmazásban határozati javaslatot nyújtott be, míg az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság ehhez módosító javaslatokat fűzött. Mindkét javaslatot kiosztattam, képviselőtársaim között, illetve a kiosztás folyamatban van. Az Országgyűlés nehezen tud megbirkózni technikailag az előterjesztések sebességével, de a jelek szerint mégis megbirkózott.
Megkérdezem Tamás Gáspár Miklós képviselőtársunkat, hogy kíván-e az előterjesztés alkalmával előadottakhoz kiegészítést fűzi. Igen, a monitor tanúsága szerint kíván, Tamás Gáspár Miklós képviselőtársunkat illeti a szó.
Felszólaló: Tamás Gáspár Miklós (SZDSZ)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem