ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Mindezek után szükséges tehát, hogy döntsünk a sürgős tárgyalási indítvánnyal elénk kerülő törvényjavaslatokról. Egymás után, elkülönítve fogom szavazásra feltenni a kérdést a benyújtott törvényjavaslatok ügyében. Mindenekelőtt kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy az állampolgárságtól megfosztó határozatok hatályon kívül helyezéséről szóló törvény módosításával foglalkozó törvényjavaslat a mai ülésünkön sürgős tárgyalásra kerüljön. Kérem, szavazzunk ebben az ügyben, megjelent a "hátralévő idő" felirat, most kell szavazni. (Megtörténik.)
Köszönöm! Kimondom a határozatot, hogy a magyar Országgyűlés 313 szavazattal, 17 "nem" ellenében és 15 tartózkodás mellett kimondta az állampolgárságtól megfosztott határozatok hatályon kívül helyezéséről szóló törvény módosításával foglalkozó törvényjavaslat mai ülésünkön történő sürgős tárgyalását. Most legyen szabad egy kérdéssel fordulnom az Országgyűlés főtitkárához!
Azt kérdezem, hogy az államtitkárok jogállásának és felelősségének átmeneti szabályozásáról szóló törvényjavaslat kiosztásra került-e a képviselők között. (Dr. Soltész István főtitkár válaszol az elnöknek.)
A főtitkártól azt a felvilágosítást kaptam, hogy a technikai kivitelezés folyamatban van, rövid időn belül, gyakorlatilag egy fél órán belül, ennek a javaslatnak a szövegét valamennyi képviselőtársunk kézhez kapja. Kérdezem ezek után, hogy az Országgyűlés hozzájárul-e a rövidesen végső formájában kézhez veendő törvényjavaslat sürgős tárgyalásához mai ülésünkön?
Kérem képviselőtársainkat, hogy szavazzanak e bizottságilag előkészített törvényjavaslat sürgős tárgyalása ügyében. Határozathozatal következik.
Megjelent a "hátralévő idő felirat, kérem, szavazzanak! (Megtörténik. 309 " igen", 18 "nem", 25 tartózkodás.)
A magyar Országgyűlés úgy foglalt állást - 309 "igen" szavazattal, 18 "nem" ellenében, 25 tartózkodás mellett - hogy az államtitkárok jogállásával és felelősségével foglalkozó átmeneti szabályozást előterjesztő törvényt sürgősen, a mai ülésben kívánja megtárgyalni.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést! Egyetért-e azzal, hogy a tanácsok megbízatásának meghosszabbításával foglalkozó törvényjavaslatot a május 22-ei, pontosabban a május 22-én kezdődő ülésünkön tárgyaljuk meg?
Határozathozatal következik.
Megjelent a "hátralévő idő felirat. Kérem, szavazzunk! (Megtörténik. 295 " igen", 42 "nem", 10 tartózkodás.)
Megállapítom, hogy a magyar Országgyűlés 295 szavazattal, 42 ellenében és 10 tartózkodással elfogadta, hogy a tanácsok megbízatásának meghosszabbításával foglalkozó törvényjavaslatot május 22-én kezdődő ülésünkön tárgyaljuk meg.
Tisztelt Országgyűlés!
Mindezt követően a képviselői önálló indítványok napirendre tűzéséről kell döntenünk. Emlékeztetem a tisztelt képviselőtársakat, hogy előző ülésünkön önálló indítványt nyújtott be Vásárhelyi Miklós képviselőtársunk - a Szabad Demokraták Szövetségének tagja - a Magyar Köztársaság és Varsói Szerződés viszonyának rendezésére. Az indítvány az elmúlt ülésen valamennyi képviselőtársunk kezébe került. Házszabályaink szerint a képviselői önálló indítvány napirendre tűzéséről elnöki javaslat alapján az indítványtevő képviselő, illetve az adott esetben a képviselőcsoport által helyettesítésével megbízott képviselő felszólalási lehetősége után az Országgyűlés vita nélkül dönt. Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy az indítvány napirendre tűzéséről előzetesen állást foglalt a honvédelmi, valamint a külügyi bizottság, amelyeket erre felszólítottam. A honvédelmi bizottság a napirendre tűzés kérdésében nem adott választ, azaz nem foglalt állást. A külügyi bizottság ellenben, az indítvány napirendre tűzését támogatja, de nem ért egyet a sürgős tárgyalás igényével.
Ismertetem ennek bizottsági indoklását röviden. A bizottság álláspontja szerint hazánk Varsói Szerződés-beli tagságának kérdésköre sokrétű nemzetközi, politikai és jogi, biztonságpolitikai, illetve katonai, valamint gazdasági elemei és összefüggései merülnek föl, és ezek széleskörű, alapos, gondos tanulmányozást igényelnek. A sürgősségi eljárás esetében - hangsúlyozza a külügyi bizottság - a körültekintő vizsgálódás nem látszik biztosíthatónak.
Kérdezem most Vásárhelyi Miklós képviselőtársunk távolléte folytán, a képviselőcsoport bejelentése szerint, Demszky Gábor képviselőtársunkat, hogy kíván-e felszólalni annak ellenére, hogy Vásárhelyi Miklós az elmúlt ülésen részletesen ismertette az indítványt?
Felszólaló: Dr. Demszky Gábor (SZDSZ)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem