V.

Teljes szövegű keresés

V.
Volt nekem egy nagybátyám is, akiről különböző vélemények alakultak ki. Néha napokig nálunk lakott, azután hetekig nem láttuk, míg egy napon megint előkerült. Egyszer megkérdeztem az apámat:
– Hát neki nincsen felesége?
– Volt, de addig kínozta, míg meghalt.
– Miért kínozta? – Apám elmosolyodott:
– Erről maga sem tudna pontosan számot adni. Szerencsétlen ember.
– Mit csinál ő?
– Író volt, meséket írt az újságokba...
– És már nem?...
– Már nem, elzüllött, rossz lett...
– Mit csinál most?
– Látod... – Nagybátyám kint ül az udvaron...
– A felhőket lesi? – kérdeztem.
– Igen, felhőkergető, haszontalan ember.
Ez volt apámnak az első mondata, amit kétkedő érzéssel fogadtam, mert nekem egészen más benyomásom volt az ég felé forduló emberekről...
Nagybátyám az egyik rokontól a másikhoz hányódott, bozontosan, szakállasan, buja szemöldöke alatt törtfényű szeme úgy tetszett, mintha mindig oldalvást nézne... Imbolygó alakkal és rendetlenül járt, apám és mások ruháiban; azokhoz a kivert, lompos kutyákhoz hasonlított, amelyek olyan szomorúan kullognak be az udvarra, épp hogy fel merik vetni a szemüket, morogva eszik meg az odadobott csontot, aztán tovább kullognak.
A züllöttségnek olyan nyilvánvaló jelei tapadtak nagybátyámhoz, hogy nagyon megsajnáltam. Megkérdeztem tőle:
– Mondd, bácsi, miért bámulod te mindig a felhőket?
A kapura meredt és inkább csak magának mondta, de előbb az ölébe vont, a szakálla az arcomat érte, éreztem meleg, borszagú leheletét:
– Bizony, a felhők mögött más világok vannak... Miért nézek a felhőkre? Ilyenkor olyannak érzem magamat és a többieket, mint a földön mászó bogarakat... alázatos vagyok... – És hirtelen minden összefüggés nélkül hozzátette, a felhők felé fordulva:
– Látod, milyen szépen, csendesen elhúzódnak... – Őszinteség csengett a hangjából, világosság derengett előttem: igen, ő a felhőket szereti és a pap meg a gangon a csillagokat és ez nagyon természetesnek tetszett.
Mindezt azonban sehogy sem tudtam összeegyeztetni azzal, amit az apám mondott és estére nagybátyám eltűnt...
Kétségbeesve fordultam anyámhoz:
– Mondd, lehet valaki egyszerre jó meg rossz is?
– Ez is megtörténik...
Könnyeztem: (a jó és rossz karmai közül kimondhatatlan bánattal merült fel nagybátyám megtört szemű, szakállas arca)... Szerettem volna utána futni, hogy maradjon örökre nálunk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem