ORSZÁGGYŰLÉS [?]

Teljes szövegű keresés

ORSZÁGGYŰLÉS [?]
A tisztelt Házban megvan a jóakarat és nem akarja ok nélkül a Sándor utcába csalni az embereket. A plakátok beszédesen hirdették, hogy az ülés csak tizenkét órakor kezdődik, ne törje tehát senki magát jegyekért. De a közönség hitetlen és nem hagyja magát elriasztani. Réges-régen van már neki egy axiómája, hogy az az igazi érdekes ülés, amelyiknek nincsen napirendje. Mert annak a napirendjét a szélsőbal csinálja meg. S mire az óra elüti a delet: zsongó karzat lesi a képviselők szállingózását.
Egy darabig marasztja még őket a folyosó mindenféle kedves látványossággal.
– Ni az a fránya Hentaller! Hát nem paroláz Simával, pedig az imént hogy támadta még!
Mert hogy a Kossuth-párt katonái csakugyan nagyon megkedvelték a szentesi viharfúvót, amióta olyan szépen összekülönbözött Ugronékkal. Gyere vissza, Ferenc, minden meg van bocsájtva! – kiáltja neki még Olay Lajos is, pedig a választások idején még a pisztolya elé se akarta állítani. De Szegvár óta szeretettel néznek reá és ma ötven kéz nyúlt egyszerre feléje, amikor elhozta magával a kis Mülek Lajost, aki maga is kész látványosság. Olyan, mintha valami sebészeti kötőszer-kereskedés firmájáról ugrott volna a képviselőházba; az egész koponyája összevissza van kötözve fekete szalagokkal. Az ember azt hihetné, hogy nem is jelölt, hanem választó volt a szegvári kerületben, úgy meg kellett foltozni. De azért nagyon vidám és az osztrák rajkszrátért se tudna olyan komoly lenni, mint Ábrányi Kornél, aki nyolc hónap után szintén ma látogatott először a parlamentbe.
Csak két ember komolyabb még Ábrányi Kornélnál is: az öreg Madarász meg a fiatal Rátkay. Ők csinálják a mai ülés napirendjét. (Már be is jegyezték az interpellációs könyvbe.)
– Hol a kultuszminiszter? – kutatja Wlassicsot mindenfelé Madarász apó.
– Azt a Wlassicsot se látja az ember soha! – kontráz Rátkay László, mivelhogy mind a ketten megjárták, s éppen azt a minisztert akarják meginterpellálni (nyilvánosan megkérdezni, amint Rátkay mondja), aki nem jött el az ülésbe. De minek is keresték ki maguknak Wlassicsot? Dolga van annak. Nézték volna ki Bánffyt vagy Lukácsot, akik egyenest pihenni jöttek le egy napra a bécsi delegációból; vagy Darányit, aki mára már behozta a régen várt munkásjavaslatot és mindig örül, ha mellékesen egy-két interpellációra is felelhet. De nekik Wlassics kell. Csakhogy Wlassics azalatt talán már el is rendezi azokat az ügyes-bajos dolgokat, amelyek miatt interpellálni akarják. Csak nem vár, amíg Madarász apó figyelmezteti!
A karzaton már a csipkekendők is előkerülnek. Nagyon sok leánykát engedtek el az internátusokból ebbe a kicsike ülésbe. S úgy jön a jobboldal valamelyik fiatalja kérni Láng Lajost, hogy nyissa meg már az ülést. Néhány perccel később aztán nyelvelni kezd a villamoscsengő: a kegyelmes alelnök a formális ülést megnyitotta.
S jönnek sorba a bejelentések.
Ruffy Pál beterjeszti a közigazgatási bizottság jelentését a községi és egyéb helynevekre vonatkozó törvényjavaslatról.
Báró Bánffy Dezső miniszterelnök új törvényjavaslatot tesz a Ház asztalára a konzuli illetékek szabályozásáról.
Darányi Ignác földmívelési miniszter a munkaadók és mező gazdasági munkások közti jogviszony szabályozásáról szóló törvényt mutatja be s már ekkor az egész vonalon helyeslés hangzott. Mikor pedig tetejébe még azt kéri, hogy a javaslatot sürgős tárgyalásra adják ki a földmívelésügyi bizottságnak, a szélsőbalról dörög legsűrűbben az éljen!
A parlamenti mezőn megmozdulnak a táblák: a jegyző szólítja az öreg Madarászt, utána a fiatal Rátkayt. De egyiknek sincs kedve hosszabb beszédre, hiszen úgysem hallgatja a kultuszminiszter. Csak úgy szűken olvassák fel kérdéseiket: Madarász József a fiumei iskolák tankönyveinek alkotmányellenes tartalma, Rátkay László pedig a magyar liturgia ismeretes zátonyra jutása miatt. A kritikát akkorra tartogatják, mikor majd Wlassicstól feleletet kapnak. Mintha bizonyos volna, hogy a Wlassics felelete után még okuk lesz a kritikára!
…Harminc perc se telt le s az internátusok kipirult leánykái már békén távozhattak az ülésből, amely nem akart izgalmakkal szolgálni. Hja, már az ellenzék sem tud jóravaló napirendet csinálni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem