KÉPVISELŐI PIKNIK

Teljes szövegű keresés

KÉPVISELŐI PIKNIK
A t. honatyák az idén rászolgáltak arra, hogy egy jó estét csináljanak maguknak, mert rég voltak annyi zaklatásnak kitéve nemcsak a kormány és egymás részéről, hanem választóik részéről is, mint amióta a polgári házassági törvényjavaslat a Ház asztalára került.
Még Katánghy Menyhértnek is (ki lakást még most sem talált) azt írta a felesége, hogy csak menjen el arra a piknikre, hogy egy kis szórakozást találjon, no meg hogy ellenőrizze leendő vejét Fenyvessy Francit, vajon nem hagyta-e otthon a jegygyűrűjét. (Mi nem árulkodunk!)
De nemcsak maguknak csináltak jó estét és jó éjszakát ma a képviselő urak, hanem annak az előkelő társaságnak s annak a válogatott szép hölgykoszorúnak is, mely ma a Vigadó termeit megtöltötte.
Tavaly még csak a Hungáriában rendezték a pikniket. Ott is fényes és elegáns volt, de azóta tudvalevőleg fölemelték maguknak a diurnumokat s ezért Csávossy, a mozgékony főrendező, nem sajnálta a nagyobb luxust, s a Hungária helyett a Vigadó termeit foglalta le.
Jól számított, mert a mai piknik oly nagyszabású bállá növekedett, amilyen bele se fért volna a Hungáriába. (Úgy látszik, a képviselő urak is nőttek azóta a hölgyek szemében, mióta fölemelték a fizetésüket!)
A hölgyközönség korán kezdett gyülekezni. Meszlényi Lulu, piros szegfűvel frakkja gomblyukában, fogadta őket a lépcsőházban, rigmusokat csinálva magában mindenkire a szünóra alatt elmondandó verses tósztjához.
A nagyterem bejáratánál minden hölgy egy, finom marokenbe kötött »Mandátumot« kapott, melyről arany zsinóron csüggött le a pecsét.
A »Mandátum« a következő verssel kezdődött:
»A mandátum szerzéséről
Eltérő a nézet:
Hazafiság, ambíció,
Kötelességérzet;
Míg sokaknál feltűnni-vágy,
Sport s egy kis önérdek
Hiúság és több efféle
Betegség tömérdek.
No meg aztán a többi közt
Olyat is találni
Mandátumával ki óhajt
Jó partit csinálni,
Hát csinálja ha akarja,
Hisz az nem rossz fátum,
Hogyha még effélére is
Szolgál a mandátum.
S hol választott és választó
Egymásévá válnak
Nem is lesz ott baj addig, míg
Egy programmon állnak,
S ki megbízó levélképpen
Nyer szívet s szerelmet,
Azt hiszem a legboldogabb
Képviselő lehet!
Hanem mikor mint most
Éppen láz gyötri a Házat,
Szép hölgyeim! én mondom ezt,
Nem árt a vigyázat.
A mandátum adásánál
Jó vigyázni nagyon,
Nehogy másnak a választott,
Reverzálist adjon!«
 
A vers után, melynek elkövetésével Bessenyeit gyanúsítják, a Napirend következett, mely persze csárdással kezdődött. Napirend előtt senki sem emelt szót, de a napirendhez ugyancsak hozzá szólt a Balogh Károly hegedűje s kifogást senki sem emelt.
Szünóra alatt fényes vacsora következett s aztán újra tánc, mely valószínűleg csak a késő reggeli órákban ér véget. Annyi bizonyos, hogy a holnapi ülésre Rohonczy (aki nagy buzgalommal táncolt), Beöthy Aldzsi (aki pezsgős palackok durrogása mellett szoktatta magát a bombamerényletekhez) s még sok más honatya elkésve, vagy egyáltalán nem fog megjelenni.
A kitűnő mulatságon a számos képviselőn kívül ott voltak: Hieronymi, Bethlen, Josipovich miniszterek, Reissig államtitkár, báró Roszner főispán, Szász Domokos püspök, Szalay Imre miniszteri tanácsos, Rakovszky István stb. Éjfélre várták Wekerle miniszterelnököt, Fejérváry honv. minisztert és Munkácsy Mihályt is nejével.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem