A T. HÁZBÓL [febr. 28.]

Teljes szövegű keresés

A T. HÁZBÓL [febr. 28.]
(A szélsőbali jegyző)
[febr. 28.]
Testvérharc dühöngött ma az ellenzéken, az igaz, hogy az egyik küzdőfél a 48-as párt csak a mostoha testvér szerepét játssza.
A nagy anyapárt, az Irányiéké, féltékenyen nézi a kis hajtást, az Ugron-pártot s amint lehet, agyonhallgatja és agyonnegligálja. De csak a külszín okáért, mert alapjában forr az epe benne.
Egészen tisztességes mulatság megfigyelni az öreg vuklis néni mérges intrikáit a fiatal húg ellen, aki ott szomszédságában kacér mosolyaival meglehetős sikerrel hódít.
Máris összekacérkodta azt a létszámot, mellyel a választási harcba ment. Pedig hejh, sok jó vitéz maradt a csatatéren, többnyire a »testvérek« buzogánya alatt.
A vezér, Ugron Gábor helyzete sem mulatságos. Más marokszámra kapja a babért, neki levelenkint sem adják. Más pártvezér özönnel kapja az éljent és a tapsot amint az ő nevét kiáltja valami szavazásnál a jegyző, egyszerre elnémul a hegy, síri csönd támad, megfagy még a lehelet is az ajkakon. Nyolcvan pár szem néz utána mereven, megüvegesedetten, mintegy azt hirdetve neki a Poe órájával:
Soha többé. Mindörökké.
Sohasem kap többé úgynevezett tapsvihart, mindörökké le kell mondania erről a táplálékról, mely nélkül az Ugron-féle szónoki temparamentumok elsorvadnak.
Ámde hasztalan negligálják Irányiék Ugronékat, emezek sem estek a fejük lágyára. Ma is kirántották az öregek alul a gyékényt a jegyzőválasztásnál.
Az történt ugyanis, hogy a szabadelvű párt egy jegyzői székkel többet engedett át az ellenzéknek. Eddig két ellenzéki jegyző volt, egy nemzeti párti és egy orthodox függetlenségi. Ezentúl lesz három. A többség rábízta az ellenzékre, egyezzenek ki egymás közt a harmadik jegyző fölött.
Az igazság úgy kívánta, hogy a 48-asok kapják a harmadik jegyzőt, kiknek még egy sem volt. A nemzeti párt készséggel át is testálta a maga részét a jegyzőből Ugronékra, de bezzeg nem az egy alapon álló szélsőbali testvérpárt. Irigyen, kapzsi módon el akarta ragadni a kis mostoha első jóízű falatját születése óta. (Dupla napidíj járván a jegyzőséggel.)
De az nem hagyta magát. Oly ügyesen manőverezett, úgy behálózta a jobboldalt, baloldalt, hogy a mai szavazásnál harmadik ellenzéki jegyzőnek Lits Gyula 48-ast választották meg 201 szavazattal, Hentaller Lajos orthodox szélbali jelölt 75 szavazata ellen.
Emiatt nagy harag dúlt a »hegyen«. A hűtlen szövetségesek felé öklök emelkedtek:
Ezt megkeserülitek! sziszegték.
Károlyi Gábor azonnal kitörültette magát a »felirati vita intéző bizottságából« és odakiáltotta a nemzetieknek:
No, hát legyen Apponyi miniszter nélkülem, ha tud!
…Így tehát ez idő szerint nincs kilátás kormányválságra. Szapáry szerencsésen megmenekül a bukástól annak révén, hogy az ellenzéknek megadta a harmadik jegyzőt.
Hogy mily hosszú életű lenne kabinetje, ha még egy dupla napidíjas falatot… azaz jegyzőséget adna az ellenzéknek, az már kiszámíthatlan.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem