AZ ÁLMOS DADA

Teljes szövegű keresés

AZ ÁLMOS DADA
(Rendőrtörténet Göndöcs Benedeknek ajánlva)
Azért ajánljuk Göndöcs Benedeknek ezt az esetet, hogy a főtisztelendő úr jóízűt mosolyogjon rajta, mire viszi az embert némelykor az álmosság.
A rendőrtörténetnek voltaképpen hőse nem az álmos dada, hanem egy féléves csecsemő. De azért ne tessék megijedni, nem lesz benne semmi sírás-rívás.
A csecsemőt »Baby«-nak hívják, és igen jóízűeket tud aludni. Mama és papa nagyon szereti a kis Babyt, és ő velök hál egy szobában. A szép zöldernyős bölcső oda van húzva a mama ágyához. Dada ellenben (minthogy mama és papa még nagyon fiatalok) a szomszéd benyílóban alszik, álmodván szebbnél szebb huszár káplárokról – ámbár a bakaőrmester is elég szép téma egy-egy gyakorta megszakított álomhoz.
A Baby, ki némelykor egész éjjel nyugodtan szuszog kis vánkosa között, a múlt éjszaka váratlanul felriadott és sírni kezdett.
A mama föl nem ébredt, sem a dajka a szomszéd szobában; rémségesen mély álmuk volt.
Tehát a papa volt kénytelen felkelni, felhúzni a papucsait és betopogni a dada szobájába.
– Julcsa, jöjjön a gyereket megszoptatni.
De Julcsának ennél sokkal édesebb szavakat susogott most az álombeli káplár, és csak fület repesztő hortyogással felelt a nagyságos úrnak.
Mire az kénytelen volt odamenni és felrázni a dadát.
Dada rettentő álmosan fölcihelődvén becammogott a szobába, mint az álomjáró, fölvette a kisdedet, lekuporodott vele a sötétben egy székre a nyitott siffonérkasznyi mellé, és elkezdte szoptatni.
A papa visszafeküdt, és egy darabig még hallgatta félálomban a csecsszopó csámcsogó édes szuszogását, s aztán elnyomta az álom. A dada is lezárta szempilláit, s feje lankadtan lógott lefelé.
Csak a nagy csendből, midőn a gyermek is elaludt, vélte érezni, hogy ő voltaképpen nem ennek a széknek a hozzátartozandósága, s hogy a kezében levő tárgy akadályozza a pihenés kényelmességében. Morpheusz azt sugdosta neki: »Terpeszkedj el, Julcsa, takaróddz be, Julcsa!«
Minélfogva ösztönszerűleg letette a kezében levő tárgyat a – siffonérba; rázárta az ajtót s egész gépiesen, öntudatlanul visszakullogott az ágyába.
Reggel fölébredt a mama, mosolyra nyílik a szája, jó reggelt akar kívánni a Babynak, széttárja a bölcső függönykéjét, s ijedten kiált fel:
– Szent Isten, hol a gyerek?
Felugrik az ágyból, bekiáltja Julcsát. Julcsa berohan.
– Hol a gyerek?
– Hát a bölcsőben.
– Nincs – kiáltja az anya és felsikolt.
A dada megnézi a bölcsőt, s sóbálvánnyá rémülve áll felette.
Az úr is felriad. De a gyerek nincs. Nincs, nincs sehol. Az egész háznép összeszalad. A gyermek odavan.
Az úr emlékezik, hogy éjjel felköltötte a dadát, a dada emlékezik, hogy éjjel megszoptatta a gyereket, s aztán letette a bölcsőbe. Minthogy nem is történhetett másképp.
Az ijedelem a tetőpontra hág, a szülők kétségbeesetten jajveszékelnek.
– Valaki bejött, és ellopta a gyereket.
– De lehetetlen az, nagyságos uram. Ajtó, ablak, minden zárva volt. Nem jöhetett ide egy lélek sem.
– És mégis ellopták.
– Ugyan, ugyan, az csak a mesékben szokott előfordulni, nagyságos asszony. Ki lopna el egy gyereket?
– De mikor olyan csodálatos szép és kedves volt!
A rejtély megfejthetetlen.
– Hamar, rohanjatok a rendőrséghez. Mert bizonyosan ellopták. Hogy miképpen, emberi agy azt fel nem foghatja, de mégis odavan. Tény, hogy megvolt tegnap, tény, hogy ma nincs meg.
A rendőrséget már korán reggel fölzaklatták a gyerek miatt. Az volt mai nap az első panasz. Egy eleven gyermek ellopása.
A rendőrségi tiszt jegyzőköynvet vett fel róla, s azután elküldött egy András bácsit a hely színére.
András bácsi nagy morogva távozott.
– Hát hol találjam én meg az ebugattát?
Kedvetlenül csoszogott fel a lépcsőkön, s beállított a szerencsétlen családhoz.
– Hát mért nem tudnak a gyerekre vigyázni, he? – mondá belépve az ajtón. – Hm, az állam csak a hét éven felüli gyerekekre tartozik felügyelettel. No, ne bőgjenek hát. Mondják meg, honnan veszett el?
– Itt volt, itt feküdt – zokogta az anya a bölcsőre mutatva.
– Hadd lám, hogy nincsenek-e onnat valami tolvaj nyomok? – szólt András bácsi műértő arcot vágva, s nagy patkós csizmáival roppant robajjal lépegetett a bölcső felé.
A nehéz, idomtalan lépések rengésétől fölébredt a kicsike a kasznyiban és fölsírt.
– Ahun van, ni! – kiáltott fel András. – Megérezte az a kis jószág, hogy a hatóság keresi.
Nosza lett nagy öröm. A szülők odarohantak a kasznyihoz és kivették a gyereket, aki rózsaszín pirosra izzadt a hosszú édes álomtól.
András bácsi is régen kapott olyan borravalót, mint ma reggel, hogy az elveszett tárgyat olyan ügyesen legott megtalálta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem