A KIRÁLY ÉS A KÜLDÖTTSÉGEK

Teljes szövegű keresés

A KIRÁLY ÉS A KÜLDÖTTSÉGEK
Minden királyjárás után marad egy csomó bonmot. Vagy a király kérdéseiből vagy a megszólítottak feleleteiből. Egyszóval ott, ahol a történelmet csinálják, mindig sok böngésznivalót talál Jocus és Momus is. A mostani kolozsvári útról is maradt ilyen. Őfelsége azt kérdezte egy országos képviselőtől a kolozsvári templom megtekintésénél:
– Milyen régi ez a templom?
A képviselő zavarba jött.
– Körülbelül felség, azazhogy…
S ezzel con amore odafordult hátrább álló képviselőtársaihoz, megszólítván közülök az egyiket:
– Gyula te, mikor is építették ezt a templomot?
A megszólított Gyula természetesen sietett elmenekülni az alkalmatlan és őfelsége jelenlétében szokatlan kérdezősködés elől.
Még érdekesebb eset a másik.
Udvarhely megye küldöttsége közt őfelségének be lett mutatva Ugron Gábor országos képviselő is, mire nyájasan kérdé a király, először látván maga előtt a szélsőbal daliás fiatal vezérét:
– Ön most először van megválasztva?
Ez annál is inkább feltűnt, mert őfelsége talán egész birodalmában a legjobb emlékezőtehetségű ember, aki a közélet kevésbé jelentékeny faktorait is jól ismeri. Sokan hiszik, hogy a király e kérdéssel Ugron Gábor addigi tartózkodását az udvartól akarta finom alakban felpanaszolni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem