243. sz., október 16. [A PROLETÁROK I.]

Teljes szövegű keresés

243. sz., október 16.
[A PROLETÁROK I.]
A »Proletárok« tegnapi előadása nem elégített ki bennünket. Ennél sokkal, de sokkal jobb volt a tavalyi.
K. Nagy Marinak fogalma sincs a »dicső özvegyről«, a »részegségi jelenetet« kivéve elejtette e jeles szerep minden részét, hadarva szavalva, pátosszal, vagy anélkül, minden poénírozás nélkül, úgy, hogy azt kell hinnünk, miszerint tán nem is érti azt, amit beszél.
Szelesnél tízszer jobb Timót Pál volt Peterdi, – Bankó Béni, a szakácsné, a hülye inas, mind nem is hasonlítható a tavalyihoz.
Ami azonban Kutasi Janka kisasszonyt és Siposné asszonyt és Halmay urat illeti, ők betöltötték helyüket. Mind a három verve-vel játszott.
Abonyi gyenge Darvas Károly volt. Azt a sztereotip, hosszú szalonrokkot, mely harmadéve volt egy ideig divatban Berlinben, s melyben úgy néz ki, mint egy kálvinista togátus, otthon is hagyhatná. Játékában abszolúte semmi melegséget nem bírt önteni.
Makó, ki szintén jól játszott, most is fehér, fótos kabátban járkált ott a szalonokban. Ízlése pedig megsúghatná, hogy az még ebben a körben sem lehetséges.
A »Proletárok« még bizonyosan meg fogja egyszer-kétszer tölteni a színházat, de csak más szereposztás mellett. Ha tán a Szederváry Kamilla szerepét Siposné vállalná el?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem