21. sz., május 22. BUDAPEST, MÁJUS 21-ÉN

Teljes szövegű keresés

21. sz., május 22.
BUDAPEST, MÁJUS 21-ÉN
A múlt számban megígértem, hogy elősorolom az okokat, amiért én a Sennyey-politikát kárhoztatom.
Sennyey báró okos ember s megengedem nagy, jeles eszű státusférfi, ki sokat volna képes tenni mint ellenzék is a közügy érdekében, de múltjánál fogva, mely nemzeti történetünk legsötétebb lapjaira veti árnyát, bizalmat nem költhet a nemes báró – és híveinek neve azok előtt, kik a hazaszeretetet más oskolában tanulták. Csodálatos ötlet az Sennyeytől, hogy ő népszerűséget keres, ki mindig homlokegyenest járt népszerűséggel, hogy ő követel kimerítő programot a szabadelvű párttól, anélkül, hogy ő maga kimerítő programot adna.
A szabadelvű párt és kormány programjától mindenesetre sok, nagyon sok függ, óhajtandó is lenne – szó sincs róla –, ha minél kimerítőbb, részletesebb alakban jutna a nemzet tudomására, de nincs okunk kétségbeesni akkor sem, ha nem részletezi is tervbe vett teendőit, mert olyan férfiak keze között fekszik jövőnk, kiknek neve, múltja a legnagyobb kezesség arra, hogy együtt éreznek a nagy nemzettesttel, melynek ők is részei, vér a mi vérünkből. Nyugodtak lehetünk tehát, hogy csak azt fogják tenni, ami az ő meggyőződésük szerint üdvös és jó hazánknak: az ő meggyőződésük pedig rokon a mienkkel; miért ne követhetnők őket látatlanban is? De mit várhatunk a Sennyey-párttól? Ha programot adna is, jót és hangzatosat, nem kellene-e azt elítélnünk még akkor is? Mert óvatosságra int ellenükben a múltjok, s a szép szavak háta mögött jogunk van sötét és kárhozatos célokat keresni. A Sennyey-párt azonban nem adott programot még eddig; amennyire tehát hivatva érezzük magunkat látatlanban is támogatni a szabadelvű pártot, éppoly mértékben kötelességünk látatlanban is Sennyey-ellenes állást foglalni!
Ha vajon életerős-e a Sennyey-párt s fog-e kormányra jutni valaha, nem tudjuk. A mostani társadalmi romlottság korszakában azonban nem lehetetlen semmi, tehát a Sennyey-párt többségre jutása sem. De ha megtörténik is valaha e csapás, az a nemzeti géniusz félrevezetése lesz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem