13. sz., március 26. BUDAPEST, MÁRCIUS 26-ÁN

Teljes szövegű keresés

13. sz., március 26.
BUDAPEST, MÁRCIUS 26-ÁN
A körülmények latba vetésével most, midőn a fúzió őszintén és sikeresen megalakult, a politikai tényezők közt s most, midőn ezen megalakulást a nemzet általános helyeslése is megerősíti, midőn egymást taszigálják a kormányt üdvözlő küldöttségek a miniszteri előtermekben, s talyigaszámra jönnek a dicsőítő feliratok a vármegyék ékes tollú főjegyzőinek legtöbbször ostoba, élvezhetlen tollából, most, midőn mindenki bizalommal néz az új kormány működése elé s »éljen«-t kiált az új fordulatnak boldog-boldogtalan: azt kell hinniük, hogy a minisztérium egész nyugodtan alhatik, ha a jövő találgatásába merülve azon töpreng: hosszú élete lesz-e? De ha biztonságát mégis zavarja valami, ha néha egy-egy homályos árny vonul feléje a jelen események háta mögül, az nem lehet egyéb, mint ama érdekes és fontos kérdés, hogy milyen álláspontot fog elfoglalni a jelen változással szemben és különösen a választások alatt a katolikus fő- és alpapság?
Sokan kicsinyes tényezőknek tartják a ma már lejártnak állított klérust, melyet a kormánynak számba vennie méltóságán alul esik.
Mi ellenkező nézetben vagyunk s habár helytelenítjük is a katolikus papság itt-ott mutatkozó mozgalmát Sennyey mellett, mégis szükségesnek tartjuk, hogy a kormány igyekezzék magának a papi elem ragaszkodását megnyerni, óvakodjék a vallási kérdések feszegetésétől, – kisebb dolgunk is nagyobb annál, ne játssza el, habár célszerű de halasztást szenvedhető reformokkal a leghatalmasabb s legbefolyásosabb kaszt támogatását, melyre sem ezelőtt soha nem volt, s ezután soha nem lesz nagyobb szüksége, mint éppen most.
De amily hazafias kötelessége ez a kormánynak, éppoly hazafias kötelessége másrészről a papságnak is, hogy a korszellem magaslatára emelkedve kicsinyes ambícióit áldozatul hozza a közügynek, melynek kára nélkül nem szövetkezhetik a jelenlegi kormány ellen.
És mi hisszük is, hogy nem fog szövetkezni. Sennyey kitűzött ellenzéki zászlója lehet csalogató, de azon felül, hogy a hazára nézve kedvezőtlen, a papságra nézve is bizonytalan. Sennyey olyan, mint a régi, penészes húszas, az egyik oldalán a »Szűz Mária« képpel, a másikon pedig az értéket jelző számokkal. Ha forgalomba jön, – a »Szűz Mária«- kép alulra esik!
Hogy most sokat ígér, az csak azt bizonyítja, hogy okos ember, ki tud beszélni azok nyelvén, kiket megnyerni akar.
A katolikus klérusnak olyan hazafias múltja van, hogy ahhoz a jövőben sem szabad hűtleneknek lenniök. Ahol a haza van, ott legyen az egyház is!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem