Devecserből. (Veszprém v.) nov. 14.

Teljes szövegű keresés

Devecserből. (Veszprém v.) nov. 14.
– Hallja meg Magyarország! E városban nemes birót választának az ármálisták. Ez történt 1848. K. sz. u. a szabadság, egyenlőség és testvériség korszakában.
Az érdemes biró nevét nem iktatom ide, tudván, hogy úgy erőszakoltatott (?) birói székének elvállalására; és remélvén, hogy a körülményekből okúlva, és simúlva a jelenkorhoz, egy nemes biróhoz illőleg igy fogja megszólítani választóit:
„Honfi barátim! Tudtára, van ugy hiszem, mindnyájunknak, hogy martiusi alkotmányunk által e hazának minden becsületes fiai egyenlő jogok és kötelességekben részeltettek a szent igazság elvének szoros értelme szerint. Ennélfogva igaz honfiúi kötelességemnek ismerem, önöket t. barátim, figyelmeztetni, hogy, midőn engem e birói székkel megkináltak, és elvállalására kényszerítettek, alkotmány ellenes és testvériségtelen lépést tettek; ezáltal épen nemes jellemeiket szenyeznék be; jó hirű megyénknek, sőt egész hazánknak kisebbítésére alkalmat adnának, a carnarillának pedig, ezen ördögnek, melly őseink vérével szerzett, és föntartott szabad hazánkat a zsarnok kényuralom jármába igyekszik hajtani, a legjobb szolgálatot tennék. Bizalmasan fölkérem tehát önöket, engedjék meg, hogy e birói széket elhagyva, (ekkor a széktől odább áll) kezet foghassak e város becsületes polgáraival, egy közös birónak elválasztására. Midőn ezt önöktől megengedtetni kérem, remélem, miszerint példámat egész testvéri lelkesedéssel fogják követni. Éljen az egyenlőség!
Tegye ezt ön t. biró ur, és választói bizonynyal követendik önt, én pedig mint polgártársamat, vagy akár mint az összes lakosság közszeretetű biráját, sok időre éltetem. Éljen!! – Tomor Ferencz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem