OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
A „Tir. Bote” előadása szerint aug. 2-kán Radeczky a főhadi testtel Sestonál állott Milano felé. A tábor egyik csapatja Lodin kersztül Melegnához ért, mi csak egy katonai állomás Milanóhoz. Más két rész pedig Piacenzán és Monzán keresztül szinte Milano felé tartott. Az öszves osztrák hadi erőt most 75,000-re lehet számítani. Ha valljon Károly Albert igérete szerint csakugyan segitségére sietend-e Milanónak – alighihető, Welden tábornok 10 ezer emberrel Bolognáig nyomult elő. Lichtenstein 6000-rel Modenában vn. – Hír szerint Velenczében ellenforradaom ütött volna ki Ausztria részére, de elnyomatott. A város még mindig nyakas ellentállást mutat. – Peschiera körül a szükséges előkészületek megtétevék, s aug. 4. fog ágyuztatása megkezdetni. Gyulai táborőrnagy némi zavarok lecsendesitésére Udinébe kénytelen átmenni Triestből.
Mikép tegnapi számunkban irtuk, a bécsi ministerium jelentése szerint Radeczk Milánót elfoglalta. A sürgönyből úgy látszik, hogy semmi ellenállás nem történt, s a város nem hogy elfoglaltatott volna, mint inkább megadta magát. Ezt mi, ha összevetjük a lapjainkban közlött nagyszerű ellentállási előkészületekkel csak nem hihetetlennek tartjuk s ha megtörtént, mi azt hiszszük, e hideg nyugottság alatt izzó vulcán érlődik, melly ki fog nem sokára törni. Lássuk most az aug. 2-ig történteken Milanóban a „Gazetta di Milano” szerint. – Augustus 1-ső napján az ottani frncziák és schweicziakból külön harczi sereg alakult a szabadság védelmére. A város mindennemű élelmi szerrel elláttatott. Katonai törvényszék állíttatott föl, halállal, büntetendő a legcsekélyebb elárulását a hazának. A nemzetőrség tagjai 18-ik évről 40-ig hadi lábra állíttattak, a lovak és kocsik hadi szolgálatokra lefoglaltattak. – A hadi seregekhez tartozó tisztek és közlegények halálbüntetés alatt magok beiratására szólíttattak stb. – Aug. 2án a közbátorsági bizottmány küldöttséget intézett Károly Alberthez, hogy merre szándékol seregével tartani? s ha valljon védelmzehető-e Milano? – A küldöttség késő estve tért vissza, s azon hírt hozta, hogy Károly Albert 45 zer emberrel fogja védeni a várost. – Mindennek megkelletett hiusulni, mert Radeczky csakugyan milanóban nyomult. S miért nem követte épen semmi siker e nagy erőfeszítéseket? ez a talány, mit megoldani nem tudunk.
Nápoly. Julius 18-ról szóló hírek szerint az egész Lecce tartomány nyilt lázadásban áll. Több ezer fegyveres ember szándokolja a királyi seregek kiszállását meggátlani. Egy Murat korai üöreg tiszt vezérli a felkelést.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem