NÉMETORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

NÉMETORSZÁG.
A fankfurti nemzeti gyülés mintegy érezni látszik, hogy az ideiglenes középponti hatalmat megállapító törvénynyel egy olly terhet emelt le, melly lidérczkint ólomagi súllyal ült kebelén. Érezni látszik a tény nagyszerűségét, mellynek eredménye Németország régen várt jövendőjének megszilárdulása. –
Hogy a tárgy fölötti discussiok a végetlenségig nem nyultak, Gagernak lehet köszönni, ki ügyes tapintattal eleljtve Bassermannak módosítását, melly szerint kirekesztőleg csak fejedelmi tag lett volna birodalmi főkormányzónak választható, – Heckseher inditványát tevé sajátjává, melly nem köté ki a fejedelmekrei szorítkozást. E kérdés szerencsés megoldására Gagern, ki a dolog kényes oldalát igen jól látta, népszerűségét veté a mérlegbe, s hihető, hogy nem annyira elsorolt okainak következetessége, mint inkább tekintélye vívta ki neki a győzelmet.– A törvényczikk, mellyet tegnap egész kiterjedésében közlénk, 450 szavazattal fogadtatott el 100 ellen. A kisebbséget Blum vezérlete alatt a baloldal képezé. –
Ezen számoknál megjegyeztetni kérjük, miszerint azok a törvényczikknek összes és egyetemes elfogadására vonatkoznak. Mert ha annak egyes pontjait vesszük tekintetbe azok két leglényesbike a baloldal győzelmét tanusitja; s a mennyiben ezek közül az egyik, hogy t. i. a birodalmi főkormányzó nem felelős, csak fél diadalnak tekinthető; az, miszerint azt a nemzeti gyüles kirekesztőleg választja, teljes és csorba nélküli.
A szövetségi gyülés megszüntetésével a gyászos emlékezetü multnak azon egyik tényezője törültetett el, melly a mostani kor intézeteivel úgy nem fér össze, mint halandó az istenekkel. – Vincke inditványában a bureauk kifolyása töretett meg; s a végrehajtó hatalom elnevezése világos tanúsága, hogy a gyülés nem akarta a köztársaság mezét felölteni.
János austriai főherczeg megválasztatása olly tény, melly a gyülés cselekvésének a méltóság szinét kölcsönzi. Ha valaki azt hinné, hogy a gyülés, ezen eljárása álta, az uralkodó austriai háznak akart hódoni, iszonyuan csalódnék; „non parce qu’il est Bourbon, mais quoique Bourbon.” nem az absolutismust valló austriai ház ivadékát krolta föl ő benne a német nemzet, hanem az absolutismust örökíteni vágyó austriai kormány által üldözött férfiút. Azon férfiút, ki a német nemzet becsületeért szállt ki a harcz mezejére; azon férfiút, kinek érzelmei inkább szítottak a néphez, mint az ármányszövő népgyilkos camarillához. Metternich politicája, hogy czélt érjen, eltávolítá őt láb alól; a német nemzet, hogy boldoguljon, 40 millio nép fölé emelte. Ha valakinek, János főherczegnek adta a sors kezébe azon koczkát, mellynek mikinti vetését a népek áldása vagy átka követendi.
Königsbergből, jun. 24-ről irják, hogy Rigai levelek szerint, az orosz fővárosban Pétervárban zavarok ütöttek ki, mellynek gyors elnyomatása több százok életébe került.
Budveiszra jul. 6-kán 1200 nápolyi fogoly érkezik meg, s innen két vadász zászlóalj kiséretében Terezienstadba szállittatik át.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem