Pénzügyileg érdekes.

Teljes szövegű keresés

Pénzügyileg érdekes.
Az Allg. Zeitungnak Szászországból következő igen érdekes közleménye érkezett:
„Mig a forgó papirpénz minden német-statusokban kamatlan volt eddig: az utóbbi időben Szászországban kétféle kamatozó papirpénz adatott ki. Ezt a lausitzi tartományirendek kezdették meg, kik az igazgatásuk alatt álló takarékpénztárnál az eddig szokásos takarékkönyvecskék helyett takarék-jegyeket adnak a törvényileg szabad legkisebb öszvegkéig, és e jegyeket, mik minden pillanatban realisalhatók, 3%-tel kamatoztatják. – Önkint szembe ötlik, miképen ez intézkedés mellett a betételek után és kiirásánál szükséges körülményesség teljesen elháritatik, s az ösztön a pillanatnyi fölösleget is azonnal takaréktárilag gyümölcsöztetni, nagyon ébresztetik. Mert ezen takarék-jegyek most mind tőke, mind kamatértékökkel ugy circulálnak, mint a folyó pénz és senki nem kényszerül, ha betételét pénzzé 1365kell tennie, még előbb a kitüzött órákban a takaréktári hivatalba menni. Takarékjegyét egészen ugy használhatja mint készpénzt, mert az a piaczi forgalomban minden fillérnyi levonás nélkül kamat-értékével együtt elfogadtatik. – A lausitzi tartományi rendek, kik hatáskörüket teljes terjedelmében tudják használni, és Lausitznak szász részét igen fölvirágoztaták, annyira, miszerint e részben utánzandó minta gyanánt ajánlandók, – e rendek önállólag vevék eszközlésbe e financz-munkálatot. – Nincs kétség benne, hogy e példa többfelé követésre fog találni, és hogy a takarékkönyvecskék mindenütt a takarék jegyeknek fognak helyet adni. S valóban ekképen a takarékosság azon gyüjtelékei is, mik eddig takarék-könyvecskékben holtan rejtezének, a forgalomnak fognak jutni és ezt élénkiteni.
Problematicusabb a sikere minden esetre a másik papirpénznek, mellyet a chemnitzriesa-i vasut igazgatósága bocsátott ki. Minthogy t. i. e vaspálya teljes fölépitéséhez még 2,000,000 tallérra volt az igazgatóságnak szüksége, s ez öszveget, részvényeinek alacsony (59%) állásánál, s a pénzpiaczok mostani szűkénél lehetlennek látszott nagyobb részletekben kölcsön szerezhetni meg: ennélfogva az igazgatóság elhatározta magát, hogy kisebb, 10, 20 és 100 talléros kölcsön-jegyeket adjon ki, épen a papirospénz alakjában, s a legkisebb jegyeket 4, a nagyobbakat 4 1/2, az utóbbiakat 5%-tel kamatoztassa. – De mivel mint a fölebb leirt takarékpénztári jegyek számára van, e vaspályai kölcsönjegyek számára nincsen olly pénztár fölállitva, hol e jegyek, s esendő kamataik azonnal s akármikor pénzzé volnának tehetők, ezek bizonyosan nem szilárd forgásuak lesznek, hanem cursusok a vállalat pénzügyi eredményeihez s ezektől függő kisebb nagyobb bizodalmához a közönségnek fog szerintézkedni. Egyelőre ugyan vagy 30 chemnitzi kereskedő kinyilatkoztatá, hogy ők a 10 és 20 talléros kölcsönjegyeket, már esendő kamataikkal együtt kész fizetés gyanánt elfogadandják, s ennek következése lőn, hogy az első hetekben a szegényebb osztály a kisebb, jelesül tizes jegyeket nagyon kereste. Hanem mivel e nyilatkozat minden pillanatban visszavehető: benne elegendő biztosság nincsen. – Azonban, minthogy a kormány, melly a chemnitzriesai vaspályánál egy negyeddel részeltette magát, e sajátságos kölcsönhöz megegyezését adta, a jegyeknek e tekintetben némi biztató jövendőjök igérkezik. ***

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem