Egyesületi mozgalmak.

Teljes szövegű keresés

Egyesületi mozgalmak.
Iparegyesület. A mesterinas-iskolai bizottmány folyó october hónap 25-dik napjára vasárnap, délelőtt 10 órára közgyülést hirdetett, mellyre a helybeli érdemes czéhek előljárói, valamint egyes tagjai is szivesen 1403megjelenni tisztelettel kéretnek. Tárgyai lesznek: Jelentés a mesterinas-iskola állapotáról; – az iskolai napok iránt, már hosszabb tapasztalás által javasolt változtatás inditványbatétele; – bizottmányi tagok választása. Tartatni fog a közgyülés az iparegyesületnek szállásán, Ujvilágutczai Ilkey-féle ház 1-ső emeletében. Oct. 20-án 1846. Csanády, jegyző.
A védegyesület Nyitra vidéki osztálya ma két hete tartotta közgyülésését, mellyben a harmadik évre elnöknek Batthyányi Ferdinand urat választá. Az uj tisztikar derekasan felel meg a benne helyezett bizalomnak, s a rövid két hét alatt több életjelét adá, mint lefolyt két egész éve alatt; érdekébe vonta a helybeli polgárságot és kereskedőket olly annyira, hogy az egymást követő ülések mind népességük, mind szakértő vitatkozásaik után nem kissé tűzelik a felébredt nemzeti jobb szellemet. Létrehozta és tovább is pártfogása alá vette a honi raktárt, ennek alaptőkéje azonnal befizetett három ezer pengő forint kész pénz, és ha a vállalat, mint nem lehet kételkedni, idővel megkivánná, a tőke kettőztetése az igazgató választmánynak a mérleg kimutatása után hatalmában áll. Már is a tiz pengő forinton kibocsátott részvényekért a kereskedők tizenkettőt ajánlanak, és uj részvények után igen nagy a tudakolódás. Ma van a vállalkozóval kötött szerződés aláirása, és a pénz átadása, a vállalkozónak azonnal utra kell indulni, és a boltnak tizennégy nap alatt megnyittatni. A bolt a legalkalmasb helyen a kalmárság közepette. A vidéknek ezzel egy főszüksége pótoltatott, s már is mutatkozik valamennyi kereskedőnél a honi készitmények beszerzésében igen üdvös vetekedés; a vidéki osztály czélját, a honi készitményeknek átalános és jutányos árultatását mindenesetre elérte. A társaság alapszabályait, ha netán máshol illy vállalat terveztetnék, szivesen közöljük. – A lelépett országos igazgatónak szavazott hálaköszönet, és az erélyes uj igazgató Gorove Istvánnak irott üdvözlő levél ez ülésből pecsételtetett. Az olly sikerrel létesitett első vállalat által edzett erejét a vidéki osztály takarékpénztár mielőbbi felállitására, s e biztosság statisticai adatok gyüjtésére forditja e téren. – Iparos életünkből a jövő találkozáskor nehány árnyéklatot!
Sz. Gy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem