A marhavész ellen kölcsönösen biztositó erdélyi közintézet rövid ismertetése.

Teljes szövegű keresés

A marhavész ellen kölcsönösen biztositó erdélyi közintézet rövid ismertetése.
(Folytatás.)
Alapszabályai az intézet czélja.
§. 1. Az e szabályokban foglalt feltételek mellett azon károk megtéritése czéloztatik, mellyek az ezen intézethez önkéntesen csatlakozott gazdák marháiban, dögvész, betegségek (hogy ha erre az eldöglés bekövetkezik) továbbá a mellyek tüzvész által történtek.
§ 2. Középpontja Erdélyben Kolozsvárt van s nevezi magát „marhavész ellen kölcsönösen biztositó Erdélyi közintézetnek” kiterjed pedig nemcsak Erdélyre, hanem az ausztriai birodalomnak többi részeire is, hol részvevőkre talál, s a felvétel iránt semmi gátul nem szolgál.
Biztositásokról átalánosan.
§. 3. Biztositani lehet 2 éven felül levő minden szarvasmarhát, és a 3 éven felül levő lovakat, mellyeken beállásuk ideje alkalmával semmi betegség jelei vagy fiatalságuk miatti gyöngélkedések nem mutatkoznak.
1404§. 4. A ki marháit biztositani kivánja, tartozik a következendő pontokról* felvilágositást adni:
Az itt következő a b. c. stb. pontokat az alapszabályok teljessége tekintetéből láttuk jónak ismételve is közölni. Szerk.
a) hány és millynemü marhák biztositandók.
b) ezeknek szine, neve, különös ismertető jelei s hány évesek?
c) hol tartatnak a biztositandó marhák?
d) azon helységben volt e, s hány versen a közelebbi 10 év óta marhadög, vagy bár milly nemü marhabetegség, s milly névvel nevezendő.
e) ugyanazon helység egy mérföldnyi távulságig levő szomszéd helységekben dühöng e jelenleg dögvész, vagy valamelly betegség?
f) a biztositás alá adandó marha ép és egészséges e? nem mutatkoznak e rajta valamelly betegség jelei, melly elpusztulását maga után vonhatná.
Ezen pontokra tett feleletéhez még azon kötelezvényét adja a mentesiteni kivánó, miszerint biztositott marháit szeliden és pontosan ápolgattatja, s irántok azon szorgalmatos vigyázattal leend, mintha biztositva nem volnának: feladásainak igaz voltát pedig aláirásával megerősiteni köteles.
§ 5. A ki hat vagy kevesebb darab – egy nemhez tartozandó – marhát biztosit, tartozik a fölebbi §-us a) és b) alatti pontjaira lelkisméretes feleletet s bejelentést tenni; ha pedig egy nemhez tartozandó hat darabnál többet biztositana, azoknak darabszámát megnevezve, csak összes értékét köteleztetik feladni.
§ 6. A ki feladásait hibásan teszi, s abban valamelly veszélylyel fenyegető körülményt elhallgatna, a mi később hitelesen bebizonyosodnék, az illyen biztositó minden további követelését s az intézethez való jogát elveszti, valamint befizetett pénzmenynyisége is az intézet tartaléktőkéjéhez csatoltatik.
§. 7. A biztositás ideje kezdődik a 4. §. szerint biztositási ajánlatnak az igazgatósághoz megérkezése s az illő előleges dijbefizetése után a 31-dik napon déli 12 órakor s tart a résztvevő által kijelölt idő déli 12 órájáig. A 31 napi próbaidő alatt, ha károsodása történnék, melly nem valami huzamos nyavalya következése lenne, ekkor a biztositottnak befizetett dija visszaadatik, s csak azon esetben, ha ezen 31 próbanap alatt kára nem történnék, válik a biztositás érvényessé.
§. 8. Biztositani lehet 3 hónaptól bezárólag 5 évig; azok kik egy évnél kevesebb időre mentesitenek, azok pedig kik hosszasb időre t. i. 5 évre mentesitettek, rendes tagoknak, s csak ezek részesülnek a 48 §-ban megnevezett dijfölöslegből. A ki három hónapnál kevesebb időre mentesitene, 3 hónapra járuló arányos dijt fizet.
A ki hosszabb időre időközben csatlakozik ezen intézethez, tartozik a közelebb eső évi számadásnak bezártáig aránylagos dijat hordozni, az intézet dijfölöslögébőli részesülése pedig a számadások bezárása után kezdődik.
§. 9. Minden részvevő tag ugyanazon egy nemhez tartozandó marháit köteles biztositani, vonatkozólag a 3 §ra, ha pedig marháját szaporitaná, tartozik azt, megszerzése idejétől 8 nap alatt az intézet kormányához, vagy pedig a közelebb 1405levő ügyvivőséghez feljelenteni, s ezeket is biztositani.
Ujabban szerzett marhájára nézve, hogy ha az ösmeretlen helyről lenne véve, olly vigyázattal kell lenni, nehogy ezáltal valami ragadós nyavalya a biztositottak közé hozassék, hogy ha az illyen marha által 30 nap alatt a biztositottak között valamelly pusztulás okoztatnék, s ez bebizonyosodnék, nem különben, hogy ha a mentesitett marhák a törvényhatóság rendeletéből ölettetnének le, illyenkor az intézet a biztositott marháknak csak a biztositott fele értékét tériti meg.
§. 10. Ha a biztositott marha eladatik, s helyébe egy más ugyanazonnemü vétetik, arról valamint szintén annak ismertető jeleiről is tartozik a tulajdonos 8 nap alatt kártéritése elvesztése alatt, az intézet igazgatóságához feljelentést tenni, megjegyezvén azt, hogy ennek is biztositása, vásárlása idejétől kezdve 31-dik napon déli 12 órakor kezdődik, dijfizetése pedig valamint értéke az előbb birtokában voltnak helyében, beletudathatik.
§. 11. Ha valaki egynemü marhái közül különböző időre p. o. hatot 5 évre, s négyet egy évre vagy kevesebb időre kármentesitene, tartozik, ha a kevesebb időre mentesitett marhája, a mentesitési időn tul is birtokában lenne, a biztositási idő lefolyta előtt legalább egy héttel ujból feljelenteni, különben ha a biztositott idő lefolyta után marhái között valami kára történnék, biztositatlan egy nemü marhák ugyanazon tulajdonosnál nem létezhetvén, ez elleni hibás tette az intézet minden további kötelezése alól feloldozza.
§. 12. Az intézetbe leendő belépés alkalmával minden biztositott 100 p. ft. után vonatkozólag a 15 §-ra évdijul fizetendő, szarvasmarháért4%
lovakért5%
olly móddal, hogy a ki egy évnél hosszasb idői biztositásra kötelezi magát, a következendő időszakokban csak annyi dijfizetéssel járul az intézethez, mennyi a lefolyt évszakokbani kárfedezésére vagy is az intézet kiadásaira megkivántatott, ki pedig egy évre vagy kevesebb időre mentesitett, aránylagos dijt fizet, s a reá esendő dijfölösleg a tartaléktőkéhez csatoltatik.
§. 13. A biztositási dijon kivül minden belépendő tag tartozik a biztositásra meghatárzott egész időig felvételi költségek pótlása végett a biztositott öszveg magassága szerint előre fizetni:
ha 100 forintot biztosittatott– fr. 30 kr.
ha 200 forintot biztosittatott– fr. 45 –
ha 400 forintot biztosittatott1 fr. – –
ha 600 forintot biztosittatott1 fr. 20 –
ha 800 forintot biztosittatott1 fr. 40 –
ha 1000 forintot biztosittatott2 fr. – –
ezer forinton felül minden további 100 forint után 6 kral több számittatik. A ki öt évre kötelezte magát a társaság tagja lenni, ezen beirási költségeket csak egyszer fizeti, a ki pedig kevesebb időre mentesit, mindannyiszor fizeti a hányszor ujból a társasághoz csatlakozik.
§. 14. A több évre mentesitett rendes tagok a veszély mekkorasága szerint, következendőképen járulnak a kártéritéshez: u. m.:
1) Szarvasmarhára irt biztositott összegből felerészben
2) a lovakra tett biztositott összegből négy negyedrészben.
1406§. 15. A 12 §. szerinti biztositási dij, nem különben a kárfedezés végetti dijpótlás, vagy is dijkiegészités kiszámitása a szarvasmarhára nézve azon körülményektől függ, hogy közelebbi 10 év óta ritkábban, vagy gyakrabban történtek marhapusztulások, vagy tüz általi károsodások. Ennek következtében az intézet kerületei 5 osztályra soroztatnak u. m.:
I. osztályhoz tartoznak azon helységek, hol 10 év óta semmi nemü dögvész nem uralkodott;
II. osztályhoz tartoznak azon helységek, hol 10 év óta egyszer volt dögvész vagy tüzáltali károsodás.
III. osztályhoz tartoznak azon helységek, hol 10 év óta kétszer volt dögvész vagy tüz általi károsodás.
IV. osztályhoz azon helységek, hol 10 év óta háromszor volt dögvész vagy tüzvész.
V. osztályhoz pedig azon helységek, hol 10 év óta négyszernél többször volt vagy ragadós nyavalya, vagy pedig tüzvész által marhapusztulások.
Ezen osztálybeliek következendő módon dijaztatnak ugymint:
az I-ső osztálybeli csak a 12. §. szerinti dijt, pótlás nélkül.
a II. oszt. a dijnak még 10% vagy is minden befizetett forint után még 6 kr.
a III. oszt. a dijnak még 25% vagy is minden befizetett forint után még 15 kr.
a IV. oszt. a dijnak még 50% vagy is minden befizetett forint után még 30 kr.
az V. oszt. a dijnak még 100% vagy is a dij még egy egészét.
§. 16. A 12. §-ban irt dijbefizetés könnyebbsége okáért megengedtetik azoknak, kik egy évre vagy hosszasb időre biztositanak, dijmennyiségöknek fele részét az intézethezi csatlakozáskor, másik fele részét pedig 3 hónap lefolyta alatt befizetni. E szerint falusi közönségek is részt vehetnek. Ha a hátramaradott dijfizetés ez idő alatt meg nem történt volna, feloldoztatik ezáltal az intézet kötelezése alól, s az előlegesen befizetett mennyiség a tartalékhoz csatoltatik.
§. 17. A lovak a szerint osztályoztatnak, a mint kevesebb vagy több használat alá vannak vetve, u. m: I. osztályhoz tartoznak a ménesbeli, kocsi- s nyerges lovak, s ezek dija nem emeltetik. II. osztályhoz a földmüvelésre s utazásra használtató igás lovak, ezek dija 10%-tel. III. osztályhoz posta- és fuvaros lovak, ezek dija 25%-tel emeltetik.
§. 18. Az intézet évenkint személyese és valamelly biztositott tagja által, a szükséges esetekben átalános marha-vizsgálatot fog tartatni, ennélfogva minden biztositott egyén kötelessége azoknak megjelenése s kivánatuk szerint minden marháit vizsgálat alá bocsátani, s ha az illyen vizsgálat alkalmával kitudódnék az, hogy több egy nemhez tartozandó s nem biztositott marhái lennének ugyanazon egyénnek, illy esetben az intézet minden további kötelezései alól feloldoztatik.
§. 19. Az intézet szarvasmarhát és lovakat, való értékének legfeljebb 3/4-ed részeig vehet biztositás alá, s ezen értéktől számitja a dijat is.
§. 20. Hogy az intézet egyes tárgyak magas értéke által ne veszélyeztethessék, legfelsőbb számitás szerint megállittatik: egy darab szarvasmarha ára 80 pftra, egy darab ló ára 250 pftra.
1407A biztositástól elzáratnak: I. ollyan szarvasmarhák mellyeknek legalsóbb értéke 12 p. forint. II. az ollyan lovak, mellyek legalább 20 p. forintot nem érnek.
§. 21. A ki marháját biztositani kivánja, óvakodnia kell azokat nagy értékre beiratni, mert károsodása esetében csak azon mennyiség téritetik meg, melly elkárosodása előtti értékéhez képest aránylagosan volt biztositva, p. o. ha valami egyes tárgy 150 pfra lenne mentesitve, a való értéke pedig csak 100 forint, ekkor az utóbbi összeg fizettetik kártéritésül, mert nem 150, hanem csak 100 forintig károsodott volt.
§ 22. Az ezen intézetnél biztositott marhákat egyszersmind más hasonnemü intézetnél is biztositani, befizetett dijok, s netalán történhető kártérités elvesztése mellett nem szabad.
§. 23. Az intézet, hogyha valamelly helységben rendkivül gyakran kártéritést fizetett, több veszélyek elkerülése okáért jogositva van, hogy a biztositást visszavonja, s a befizetett dijt, a lefolyt időre való illetőség levonásával, az illetőknek visszafizesse.
§. 25. A biztositás megszűnik, hogyha a biztositott marha, bár mi czim alatt más birtokába jut, kivevén hogyha az uj birtokló különben is tagja a társaságnak, s e felől 8ad nap alatt jelentését megtenni el nem mulasztotta, elmulasztás esetében pedig mint a 10. §. ellen hibázó, többi marháiróli kártéritési jogát is koczkáztatja.
§. 25. Az intézet kormánya vigyázattal, és jól megvizsgálva tartozik a biztositásokat felvenni, ha tehát valami biztositási ajánlatot el nem fogadna, visszautasitási okát megmondani nem köteles.
§. 26. Hogyha ugyanazon helységben, vagy egy mérföldnyi távolságra marhadög uralkodik, ekkor a biztositási ajánlat el nem fogadható.
§. 27. Tartozik a biztositott marha tulajdonosa jelentését bérmentesitett levélben a közelebbi ügynökséghez megtenni, hogyha marháját telelés végett kiadja s ha ebben az intézet kormánya meg nem egyeznék, visszafizeti az illető biztositási dijat.
§. 28. Minden biztositott tag hordozza a maga dolga végett fizetett posta- s küldeményi költségeket s az intézet kormánya mindent bérmentve fogad el, vagy pedig az illetők rovására irattatik fel.
§. 29. Ha a biztositott lakhelyét megváltoztatná, biztositása további érvényessége végett, tartozik azt az intézet kormányának feljelenteni.
§. 30. Azon tagok, kik a társaság érdekében szabály szerint megfeleltek, jogositva vannak, hogy ha több évre tett biztositási idejök lefolyt, a fenmaradandó dijak feleslegét (12. §.) e társaságbóli kiléptökkor kézhez vegyék.
§. 37. Ezen intézet minden egyes tagja, erejéhez képest köteleztetik az intézetnek gyarapitásában munkálódni.
§. 32. Az intézet minden nyomtatványai dij nélkül adatnak ki az illetőknek.
(Vége következik.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem