Egy kis tudnivaló a magyar földbirtokosoknak.

Teljes szövegű keresés

Egy kis tudnivaló a magyar földbirtokosoknak.
A Journal des Oesterr. Lloyds irja: „Inkeyék eladták Zalában a palini nagy uradalmat a belga királynak 1,200,000 pg. forinton;”a Pesther Zeit. pedig azt hirdeti, hogy Motesiczky, 994a krelatkői (nádasi) uradalmat Windischgrätz herczegnek 900,000 pfton adta el. E hirre méltán kérdhetni: valjon lesz-e hazánk közügyeinek emelésénél, pártolásánál magunk- és másféle elleneink irányában biztositásánál valaha valami haszon e birtokos-változásból? A jövedelmek százezeriért, mik az országból kifolyandanak, nyerendünk-e, nyerhetünk-e valamit, és mit kárpotlásúl, vagy cserébe? – De hagyjuk ezt, nálunk az indolentia azon megmérhetetlen mélységek egyike, mellyekről Illés proféta megirá hogy azok az emberek bűneinek rejtő helyei, s mellyek ha az isten igazsága megdördűl, a bűnösöket egyetemben eltemetendik. – Van a németségnek egy lapja, mellynek becsületes neve E. Andre’s neue Oekonomische Zeitschrift, és melly a német elemnek Magyarországba beszivárogtatását, gyarapitani tűzte ki egyik czéljáúl, mellyre elég ügyesen használja a kezénél levő eszközöket.* És midőn e lap eszközei mint felhúzott gépnek kerekei síkerigérőleg mozgásba indultak, az alvást kedvelő magyar-vagy talán mert istene jóvoltába tulságosan bizakodik, egyet fordúl, s páratlan hideg-vérűséggel ismét egy nagyot alszik. Én ki a magyar érdekek vélelmét a legcsekélyebb árnyéklatokban is kötelességnek érzem, ki miután minden nagyobbszerű vállalatokban, millyen a dunagőzhajózás, középponti vasút, bérkocsik s. a. t. s. a. t. az elhatalmazott idegen elemnek terjeszkedését fájdalommal tapasztalom, koronkint a figyelmeztetést, melly talán némelly állapotokban hasznot hatjhat, el nem mulasztandom, most csupán csak a’ földbirtok eladás – fölötti nézetekre szoritkozván.
Legközelebb az Allg. Zeitungban volt olvasható a badeni kamara azon végzése, miszerint valamennyi német kormány megkerestetik, hogy a kivándorló németeket illetőleg közösen olly intézkedés tétessék, melly a német nemzetiség fenmaradását azon országokban hova a kivándorlás történt biztositsa. Mi ezen határzat felett csudálkozásunkat annyival inkább nem titkolhatjuk el, mivel országgyűlésileg történt, és mivel meg nem foghatjuk, hogy képzelhetnek a badeni rendek a világon olly nemzetet, melly kebelében idegen nemzetiséget készakarva ápoljon. Kunst und Literatur recht vorwärts; aber in Ackerbau weit zurückgeblieben. Német közmondás. És a badeni kamara határzatát mi kivált magyarok jegyezzük fel naplónkba.
Az emlitett lapban (51 sz. 1846.) azzal biztatja a szerkesztő a németséget, hogy cask rajta! be abba az áldott Magyarországba, hiszen ott a földbirtok-szerzésre hatalmas előnyök kínálkoznak. És leczkét tart a birhatási képességről, a honositásról, az ősiségről. S miután megmondja, hogy csak a dologhoz értő emberektől kell tanácsot kérni, végül ajánlkozik, hogy ő a Magyarországba vándorlóknak és ott jószágot venni kivánóknak mit Rathund That kész segítségükre lenni.
Mondhatom, hogy a czikk igen czifra, majd nem olly czifra mint a 42 számban olvasható Deutsche Kolonie IN uNGARN. DE a mI czifrává teszi, az a birhatási képességről és a honositásról való tan, és az egyszerűen oda vetett tanács. Azt mondja t. i. a vándorbotot kézbe vett, és magyar birtokot szerezni vágyó németségnek a tanács adója, hogy a honosulás, az incolatus és a naturalisatio, mind a birtokképesség feltételei csak tetszőleges megkivántatóságok Magyarországban. Itt ugymond csak pénz kell, s vehetni a mennyi tetszik, s vihetni a jövedelmet a hova tetszik. – A birhatási képességet törvény adja bárkinek is. Különben a birtok-adótól is könnyü a megmenekülés. Egy pár jó szóba 995vagy egypár forintba kerül az egész dolog. Más nevére kell a jószágot venni. A magyar embernek pénz, a németnek meg jószág kell, és igy könnyű az egyezség. Más a névszerinti birtokos, te pedig a jövedelmet húzod, s élvezheted a hol tetszik. Az ősiség, ez is csak ollyan váz, mellytől ma már csak a gyerekek és vén asszonyok félnek. Pénze a törvényes 15 nap alatti kiválthatásra az eladó mellyik rokonának van? Aztán ha jószágot 200,000 fton veszesz, tégy a szerződésbe 300,000-et, vagy többet és mond: tessék hát kiváltani. Ilylyeket beszélnek amott rólatok magyar földbirtokos urak, sőt még többet is: ha megengeditek, majd mindig elmondom, mert jó az illyeket tudni. Ugy e becsületekről szép fogalommal birnak? hát még a’ törvény érvényességéről.
És az illy beszédek nyilvánosak. És a német elem terjeszkedik. A magyar pedig szegényedik, vagy legalább aluszik. A mint neki indult, rövid időn sok birtok lesz idegen kézen. És ennek következése mi lesz a közéletben? mi lesz a törvényhozásban? – Majd meg lássuk mit szül a törvényhozás az incolatus, és az absentismus kédésében. De nem mulaszthattam el a magyar földbirtokosokat addig is figyelmeztetni, hogy ébren legyenek! A becsület és magyarság világánál ébren legyenek! mert az alvó oroszlánt gyermek is felfricskázhatja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem