Technikai ujdonságok.

Teljes szövegű keresés

Technikai ujdonságok.
Szerecsendió pótszere a kénnek a boroknál. A kénezett bor, kivált ha a kénezés féligtelt hordóval történt, könnyen ártalmassá válhatik az ember egészségére, jelesül főfájást és tüdőbajokat okoz. Azért fölötte kivánatos lehet a pótszer, mellyet a kén helyébe ajánl a svajczi „Verbreiter gemeinnütziger Kenntnisse.” Szerinte a szerecsendió igen jól használható a borok körül. Megégettetvén a hordóban (hol mint a gyertya ég) a bornak kellemes fűszeres illatot ad, az egészségnek pedig mitsem árt. – 1/2 lat szerecsendió elég 5–6 akós hordóra. A dió elébb ketté vágatik s ugy eresztetik be, meggyujtottan a hordóba; égő szenét azonban ki kell huzni, mert az a bornak kellemetlen szagot ad. – A kénnek e pótszere különösen a vörös boroknál ajánltatik.
Uj mozgony, (Locomotiv). Londonból irják: Coleman ur, egyesület-statusokbeli mérnök, ki most Londoban mulat, olly mozgonyt talált fel, melly mint mondja, minden kivüle helyezett mozditó erő nélkül képes a legmeredekebb lejtőkön fel és le legnagyobb könnyüséggel járni. Találmányi és beviteli szabadalmat váltott magának kormányunktól a feltaláló e mozgonyra nézve, melly a legnagyobb fontosságu fogna lenni, mert futni fogná engedni a mozgonyt magasokon, sőt hegyeken a nélkül, hogy nivellatiokra vagy alag-vájásra volna szükség.
A londoni polytechnikai egyesület saját palotája karzatain vasutat készitett, kisérletül Coleman ur találmányához, e vasut 70 lábnyi hosszu, kanyarai sazabálytalanok, lejtése egytől tizig, vagy is 800 láb egy angol mérföldre.
742A lőkupakok ártalma. Egy franczia orvos ár 1841-ben emlékiratot nyujtott be a belga kormánynak, mellyben állitá, hogy a lőkupatos fegyverek ártalmas befolyással leendenek a katonaság egészségére. És most a franczia seregnél, melly már háboruban is használta az illy lőfegyvereket, Algirban olly betegségek mutatkoznak, mik a lőkupakban foglalt higany gőzeinek tulajdonitatnak. Ez iránt most szorosan vizsgálódnak.
Kovács.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem