Az utak javitásával Pestmegye által

Teljes szövegű keresés

Az utak javitásával Pestmegye által
megbizott küldöttség, f. évi mart. 22-kén tartott ülésében következőkben állapodott meg:
1) Minthogy a megye rendelkezése alatt álló közerővel ezévben átalános javitást eszközölni nem lehet: a közmunkák mindenek előtt a járhatatlan közlekedési utak helyrehozására forditatnak.
2) A közmunkák egyik rovatát teendő községi utaknak csupán egyes helység, vagy egy csoportban fekvő több helységen keresztül vezető azon utvonalak tekintendők, mellyeknek rendeltetésük az, hogy ezen helyeket az országos közlekedési főutvonallal egyenes összeköttetésbe hozzák.
3) Az országos utvonalok a nemzeti kereskedés és közlekedés egyenes előmozditói levén, azok ügye a hon bármelly lakosát egyiránt érdekli, s azok készitéséhez a megye minden lakosai kivétel nélkül járulandnak; a községi utak fentartására pedig csak azok tartoznak közremunkálni, kik ez utak használatából eredő kényelmet élvezik.
4) A hatvani ut készitésere a megyeileg összeirt közmunkákból 1/4 részben felajánlott mennyiség lerovása után 607felmaradt 3/4 részből 264-ed az országos, 1/4 a községi utak helyrehozására fordittatik.
5) Az utak helyrezozása alatt nem csak a tatarozás, hanem azon intézkedés is értetik, miszerint az utak vonala, ha csak lehetséges a fővonaltól kezdve lefelé egyenes irányban készittetik, ide értvén az átmetszési és töltési munkálatokat is.
6) Az illető főszolgabiró és mérnök urak oda utasittatnak, hogy járásaikban azon járhatatlan országos közlekedési utakat kijelöljék, mellyeknek haladék nélküli helyrehozatalát a közlekedés fentartása igényli; továbbá járjanak végire, vannak e ez utak vonalában kavics- vagy kőbányák? minő távolságra? az alkalmazandó anyagszerek, hogy, és minő föltételek mellett szerezhetők, s ez adatok nyomán mérnök urak határozzák meg a közmunkák számát; járjanak végire annak is, hogy a községek nem helyettesités által akarják e eszközöltetni a közmunkát.
7) A küldöttség tagjai Nyáry Pál alispán mint elnök által kitüzendő határnapon a Pest és fehérvári országos vonalon szemrevétel s a körülmények szerinti intézkedés végett megjelennek. A többi vonalokra nézve a szemrevétel köv. osztatott fel: Nyáry Pál másod alispán szemügyre veszi a Pest-Abony és Pest-kecskeméti országos vonalt; gr. Teleky Sámuel és Ilkey Sándor a Pest-Bajait; Kossuth Lajos a Pest-Bács és Pest-Váczit; Steinbach Fer. kir. tan. a Pest-Hatvanit.
8) A munkálat a szorgosabb mezei munka ideje előtt kezdetik, melly miatt Zlinszky László főfelügyelő gyakorlati ismeret-szerzés végetti utját folyó évi május 1-ig bevégzendi.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem