Az austriai- és török birodalmak forgalma.

Teljes szövegű keresés

Az austriai- és török birodalmak forgalma.
Kelet forgalma különösen hazánkat érdekelheti nagyon, mert ha van műiparunknak külkereskedésre kilátása, piaczait csak itt keresheti nagyban, miutánnyugati szomszédai a gyártásban már megelőzték, s ennek készitményeit inkább ránk küldözik, semhogy tőlünk vásárolnák.
Keletnek pedig legelsője ránk nézve a sorban és szomszédságban a török birodalom, miután Europa nyugati civilisatiójának mi vagyunk véghatárnokai. Ezért kell mindenek fölött, hogy e szomszédunkra kiváló figyelemmel legyünk; műiparunkat az ő szolgálatára is növeljük, külkereskedési számitásinkat az ő szükségeire is alapitsuk. – Ha mi nem tesszük, teendik sőt immár teszik mások, holott szomszédsági elsőbbséget igényelve mi volnánk feljogositva, feljogositva már csak azért is, hogy a melly harczokat egykor nem csupán saját nemzetiségünk és függetlenségünk feltartására, hanem Europa szabadságának és polgárisodásának érdekében, onnan Zsigmond idejétől kezdve iszonyu élet- vér- és vagyondijjal küzdöttünk a törökkel, ezekért most az industriák vetélkedésében kárpótlást, jutalmazást nyerjünk. S mit e követeléseink érdekében a gondviseléstől józanon kérheténk: azt az valóban megadta, – meg a könnyü győzedelemnek, fáradalmatlan hóditásnak kényelmes lehetségeivel. Mert a régente olly mozgékony ellenünket százados álom tespedésbe engedte ringani, hogy lenne fölöte, mint hajdan fegyvererővel, ugy most az industria fejlettségével hatalmunk. – De ennél többet nem várhatunk, – s adja istenünk, hogy valamelly nagyobb várakozás gyávaságának átka meg ne szálljon, mert ez a cselekvést tartóztatná el tőlünk, melly nélkül sikert, eredményt, nem látandunk.
Tehát dolgoztassunk műiparunkkal a török számára is; összetett kezekkel ne ámuljunk azokon, mik szemünk láttára, csak nem ellenünkre történnek. A dunai gőzhajózás 559Austria iparának nyitott utat a török birodalomba, most egy kereskedő társaság alakult Poroszországban, melly a tengeren került előnkbe a Zollverein készitményeivel; – legujabban pedig magának a töröknek szemlélhetjük magunk között toborzásit, mikkel munkásainkat tetemes segedelmek igérete mellett Stambulba hivogatja, hogy maga teremtsen magának műipart. – A keleti mozgalmak illy elevensége mi előbb tulszárnyaland bennünket annyira, miszerint nemcsak az öszves német műipar fogja előlünk keletnek piaczait elfoglalni: hanem maga a török is versenyezőket fog ellenünkbe állitani.
A török tevékenységnek e jelenségei egyébiránt arról is biztosithatnak, miképen annak birodalma még nem készül sirbaszállani, miképen tehát, mint a Journal des Östr. Lloydes egy értekezője most mondá, forgalmi combinatioinkban e birodalomnak politicai enyészetétől abstrahálhatunk. –
Lássuk tehát a lajstromot, melly Austriának a törökbirodalommal 1843-ban és 1844-ben volt forgalmát, egyes czikkelyekre nézve is kijelölve tartalmazza.
560

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem