A száva-kulpai gőzhajó társaság közgyülése.

Teljes szövegű keresés

A száva-kulpai gőzhajó társaság közgyülése.
Az „Agramer polit. Zeitung” igy ir: „mart. 28-kán e társaságnak rendkivüli közgyülése tartatott Károlvárosban, hol különösen a sziszeki és helybeli tagok nagy számmal jelentek meg. Vranyiczányi Ambrus, az igazgatóság elnöke, a társasági vállalatok körüli eljárásait, s az elébe gördült akadályokat ismertette meg. – Berkics igazgató pedig a Sloga elmerülését, s a kiemelése körül tett hasztalan fáradozást adta elő. Ezután felolvastatott egy, több részvényes tag által aláirt iromány, melly szerint magát egy vukovári egyszerü privatus kötelezi a ,Slogát”, mihelyt a szükséges eszközök kezére adattak, igen rövid idő alatt a viz alól kiemelni, – miről jótállván, dijazását csak az eszközlés után igényli. A közgyülés ez ajánlkozást az igazgatóságnak adta ki kellő intézkedés végett. – Egyébiránt a részvényesek, mind a mellett is, hogy a Slogá-nak elmerülte 539miatt tetemes veszteséggel károsultak, még is egész elhatározottsággal a mellett nyilatkoztak, hogy kelljen bár ujabb áldozatokat tenniök, még is fentartandják továbbra is fontos és hazafiui vállalatukat. Minthogy t. i. e vállalatnak alapjaul a Szávának és Kulpának gőzhajózás általi hasznositása és ez által a közlekedésnek könnyebbitése volt kitűzve: azért a részvényesek nem hajlandók a versenytárs, a dunagőzhajózási társaság, elől visszavonulni ámbár ez most, miután ők a tanpénzt drágán megfizették, s az utazás lehetségét kimutatták, épen az ő czéljokat teljes erővel, most már három gőzössel üzi.
Mihelyt a ,Sloga” ki lesz emelve, azonnal ismét közgyülés fog tartatni.”
Mi ohajtjuk, hogy a mennyire e két folyón gőzhajózás lehetséges és haszonhajtó, annak gyakorlatában és előnyeiben a száva-kulpai gőzhajózási társaság minél előbb megint, s azután folytonosan s derék erővel részt vehessen, – versenytársát a Száván és Kulpán kizáró uralomra emelkedni ne engedje, sőt ha csak csupa viszonyosságból is, tegyen a Dunán és Tiszán is épen ugy látogatásokat, mint a dunagőzhajózási társaság, neve daczára, szinte bevágta sarlóját a száva-kulpai társaság megyéibe. – Valóban nem ártana ezen a mi Dunánkon is egy kis versenyzés, talán hogy olcsóbb szállitási árakhoz jutnánk, s nem kellene panaszolnunk, hogyha iparműveinket a Dunán leküldjük, szállitási dij fejében 20%-et kell értékökre rónunk.
Hajóssy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem