Külconsulátusok feállitásának szüksége.

Teljes szövegű keresés

Külconsulátusok feállitásának szüksége.
E napokban beszéltünk Robinson s társa londoni nagyszerü s gazdag kereskedői ház képviselőjével, Cotton Mihály urral, ki Magyarországon ment át Odessába vett s még vásárlandó gabna elszállitása végett. S panaszkodva közlekedési eszközeink hiánya miatt gabna versenyzhetésünk lehetlenségéről, kérdésül állitánk, valljon miért nem jőnek az angolok hazánkba nyereséget csak nem biztositó különféle vállalatok megkezdésére, midőn Angolhonhoz sokkal távolabb fekvő s gyakran anarchiában nyomorgó barbár tartományok zugait is felkeresik, hogy vállalkozási szelleműket gyakorolhassák? Törvényeink hiányossága miatt? Nem, mert oda is vándorolnak, hol törvénykönyv nem is létezik. Közlekedési eszközök nem-léte miatt? Nem, mert Ázsiának sok tartományaiban még roszabb utak vannak mint nálunk. – Demoralisált állapotunk miatt? Ez ugyan baj, mert Törökországban s Ázsiában is inkább megtartja a pogány nép szavát, mint hazánkban sok előkelő gazda, de ez még sem a fő bibe. – Hát mi?
Már előre feltévén a tengerpart-birtok nélkülözhetlenségét, mert ezer évi tapasztalás bizonyitja, miszerint csak a tenger hozhatja szoros és kedvező összeköttetésbe a nemzeteket; a külföldi consulatusok hazánkbani hiánya az, mi az idegen vállalkozókat főkép visszatartja nálunk vállalatokra megtelepedni:
Talán nem lesz felesleges a külföldi consulok állását értelmezni. – Felállitatnak consulok a kormányok által mindenütt, hol nagyobbszerü kereskedési, politicai forgalom fejlődhetik ki. – Hivatásuk politicai s kereskedelmi, egyszersmind kötelességük egy részről az ország politicai, más részről pedig mezőgazdasági, kereskedelmi s műipari viszonyait s változásait kormányával koronkint kimeritőleg tudatni, egyszersmind honfiai személyét valamint érdekeit 538oltalma alá venni, s azokat nemzete kormányának nevében megvédeni. – Mert ugymond fenemlitett angol barátunk, ha én egy idegen országba költözöm, hol jó törvények hiányzanak, szükséges, hogy legalább az angol törvény értelmében legyen pártolva személyem és érdekem. Ez pedig Magyarhon belső részeiben nincs, sőt gyakran a szolgabiró önkényétől függ egy nemnemes külföldi elitéltetése. Másutt s még a közel fekvő Austriában sem áll illy védetlen a külföld, hanem essék bár mi bűnbe, legközelebb lakó consulának közbenjárása által itéltethetik csak el bünhödésre. – A katonáskodás hasonló visszarettentő bizonytalanság a külföldire nézve, mert hol a kormány a forgalmat külföldiek által is ohajtja előmozditani, ott ezeket minden tehertől fel kell menteni. – Nálunk e kérdés eldöntése is csak egyes emberek önkényétől függ.
Külconsulátusok felállitásától irtóznak a szükkeblüek, vagy a monopolisták, mert jól tudják, hogy nincs közbenjárás, melly az emelkedés s virulás csiráját a nemzetekbe könnyebben s biztosabban beolthatná, de épen e fontos, kereskedési tekintetben életkérdésü oknál fogva kötelességében áll a törvényhozó testületnek ez ügyről is gondoskodni, hogy legalább Pesten külföldi főconsulátusok állittathassanak fel hivatalosan. Ha ez megtörtént, akkor bizton állithatjuk és várhatjuk, hogy a haza összes érdekeit minden tekintetben emelendjük.
Ifj. Szabó Pál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem