Értesités a pesti ez idei műkiállitás ügyében.

Teljes szövegű keresés

Értesités a pesti ez idei műkiállitás ügyében.
1) Az idei műkiállitás Pesten megnyittatik jul. elején, és tart augusztus hónap végeig.
2) A műkiállitásba csak élő müvészek jelesebb dolgozatai vétetnek fel, jelesül pedig olaj és aquarell-festvények, réz-aczél és kőmetszetek, szobormüvek, ha ez utóbbiak nem felette nagyok, nehezek és töredékenyek. Másolatok s olly műtárgyak, mellyeknek semmi müvészeti becsök sincs, vagy mellyek nem a szép müvészetek körébe tartoznak, valamint ollyan képek, mellyek Pesten és Budán már nyilvánosan ki voltak állitva, és végtére réz-, kő- vagy aczélmetszetek, mellyek eladás végett a kereskedésben már kitétettek, nem fogadtatnak el.
3) A kiállitandó müveknek Pestre legfeljebb jun. 20-ig kell beküldetniök; a később érkezendő müvek felállitatnak, de a nyomtatott főműlajstroma nem vétethetnek fel.
4) Az egyesület viseli a szállitási és minden egyéb költséget mind azon műdaraboknál, mellyek
a) az egész Magyarhon kebeléből,
b) München, Prága, Triest és Bécs városokból küldetnek be, ha a beküldők az igazgató választmány vagy egyleti ügyvivők valamellyikének e részbeni nyilatkozatát vették, s ha a beküldés nem a postán eszközöltetik. A visszaszállitási, biztositási s több efféle költséget pedig csak akkor vállalja magára az egyesület, ha a visszaküldést ép azon vonalon, s ép azon helyekre eszközölheti, honnan vagy mellyeken keresztül a beküldés történt; kivételnek csupán akkor lehetvén helye, ha e részben valamelly költségkimélés mutatkozik.
5) Ha a beküldők abbeli kivánságukat nyilvánitandják, miszerint az általok beküldött műdarabok a kiállitás berekesztése után valamelly más műegyesülethez küldessenek, illy esetben a pesti műegyesület a Pestre szállitási s harminczadbért, valamint minden egyéb költséget magára vállal ugyan, de a beküldők tartoznak azon műegyesületeknél, mellyekhez műveiket küldetni kivánják, elébb kieszközölni azt, hogy azok a műveknek Pestről hozzájok leendő szállitatásaért s harminczadbér fejében járó sat. költséget magukra vállalják.
6) A kiállitott művek közül egy sem vétethetik vissza a kiállitás berekesztése előtt.
4377) A festvények kellőleg rámákba foglalandók.
8) A beküldendő művek gondosan bepakolandók. A festvények a ládákban egyenkint erős csavarok által megszoritandók, és a ládák hézagai erős papirral betapasztandók. A ládákra s csavarokra teendő költség a beküldőket illeti, kik műveiket el nem adás esetében ép azon ládákban kapják vissza, mellyekben azok Pestre érkeztek. Pótlólagos későbbi költség felszáitás el nem fogadtatik.
9) A beküldéskor történhető károsodások megtéritéseért csak azon esetben kezeskedik az egyesület, ha a kár ennek hibájából eredett. A vizen szállitandó műveket azonban a bejelentett érték szerint biztositatja.
10) Minden műdarabokhoz egy-egy nyilatkozvány melléklendő, melly magában foglalja:
a) a beküldő vagy tulajdonos nevét és lakhelyét;
b) a műtárgynak megnevezését;
c) a beküldő vagy tulajdonos abbeli szándékát, valjon a műeladó e – melly esetben minden alkudozás kikerülése végett, – a mű szabott árát, ha pedig nem eladó, annak értékét; végre, mi történjék a művel a kiállitás berekesztése után, ha az nem eladó lenne vagy el nem adathatnék, melly nyilatkozvány nagyobb biztosság okáért a ládák fedelére is reáragasztandó; melly végre az egyesület ügyvivőinél nyomtatott jegyzékek vannak letéve, mellyek rovatait a beküldők a fentebb leirt módon betöltvén egy példány a műveket átvevő aláirásával ellátva a művek átvételét tanusitó nyugtatvány gyanánt ollykép adatik a beküldők részére, hogy azt a művek visszavételekor átadni tartozzanak.
11) Az egyesület nemcsak a maga részére vásárolt, de magány-műkedvelők által megvett műdarabok árának pontos lefizetéseért is kezeskedik. Az eladott műdarabok ára minden levonás nélkül fog az illetőknek megküldetni. Közelebbi értesitést Pesten alulirt egyesületi titkár, – Bécsben műáros Müller H. F. – Münchenben Hohe F. urak, – Triest és Prágában az ottani műegyesületek adandnak. Ugyan ezek eszközlik a kiállitandó műveknek Pestre, s innen az illető helyekrei szállitását, valamint az eladott műdarabok árának kifizetését is.
A pesti műegyesület igazgató választmánya nevében közlik
Báró Orczy György Ritter Sándor
választmányi elnök. egyesületi titkár.
Az Iparmütár létrehozása körül erélyesen, és sikeresen folynak az intézkedések. A raktárak ki vannak bérelve Blühdorn-házban a bálvány-utczában. A most mult vásár alatt az illető bizottmány már mintegy 20,000 pengőforint áru hazai gyártmányokat vett, s a vásárlások folyvást folytattatni fognak, miszerint az Iparmütár jövő medárdnapi vásárra gazdagon osztályzott gyüjtelékkel nyittathassék meg. – A közönség élénk részvéttel fogadja e vállalatot. Az alapitvány-jegyek gyorsan kelnek. Az egyesület utazó ügynöke megkezdvén utján Váczon B. Gyarmathon, Esztergamban, Komáromban, jó sikerrel járt el megbizásában. – Utját Győr, Mosony, Pozsony, Sopron, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér és Veszprém vármegyéknek folytatandja. Egyes magánosokon kivül a védegyesülelt vidéki osztályaitól is folyvást érkeznek nevezetes megrendelések. Ekkorig névszerint a Kunszent Miklósi osztály 250, a Nagy-váradi 400, Baracska 438Sz.Péteri 60., Tinód-Bogárdi 45., Dráva vidéki 300,., Tornai 40., Egri 1000., Kis-mariai 60., Krasznai 50., Bicskei 100., Székes-fejérvári 500., Nagy-enyedi 50., Hidjai 50 db 5ftos alapitvány-jegyeket rendeltek s kaptak. Örvendetes dolog e meleg részvétet tapasztalni; s e tapasztalás mellett most bár bizonyos, hogy az Iparmütár hatályos emeltyüjét képezendi a hazai müiparnak.
A tengerhajózó magyar társaság részvényesei legközelebb közgyülésre fognak egybe hivatni. A szükséges tőke nem csak fedezve van, hanem még folyvást érkeznek az aláirások, ugy hogy a tervezett egy magyar tengeri hajó helyett alkalmasint kettővel fogja a társaság megkezdeni munkálatait. – Azon magyar ifjak száma pedig folyvást szaporodik, kik a tengerhajózási pályára adják magokat. – E dologból alkalmasint több lesz, mint némellyek gondolják. Emlékezzünk a Duna gőzhajózási társaság kezdetére!!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem