Tan-ügy.

Teljes szövegű keresés

Tan-ügy.
Csődhirdetmény az iparegyesületi természet- ős erőtani oktatóságra. – Dr. Vállas Antal ur, egyéb elfoglaltságai által kényszeritve, a f. évi martius végével le fogván tanszékéről lépni: az igazgató választmány a most mondott martius hónap 20-kára csődöt tűzött ki mindazoknak meghivására, kik e tudományok terjesztésében, 91s ez által különösen az iparügynek nemesitésén fáradozni magokat elhatározták.
E csődület ezennel meghirdettetvén, – röviden adjuk azon főbb kellékeket, miket az iparegyesületi oktatás körül a választmány figyelemben tartatni kiván.
Mert az egyesületnek czélja kettős: terjeszteni az átalános, és terjeszteni különösen az iparköri esmereteket: annál fogva az előadásnak oda kell irányoztatnia, hogy a tárgyalt tudomány átalános tanaiban is érintessék, különösen azon részei emeltessenek ki, mik az iparos világ foglalkodásira, munkáira, okszerüséget s utbaigazítást szolgáltathatnak.
Ez előadás modora ugy alkalmazandó, miszerint a leczkékben a tudomány barát is élvezetet találjon, de kivált az iparos osztálynak mind azon tagjai, kik kevés vagy épen semmi előismertekkel sem birnak, hasznos és irányozó tanulságot nyerjenek. Szóval, legyen az előadás népszerü. S legyen ezen felül szemléletes, az intuitiónkezdődő, s ennek segedelmével vezérlő az okok nyomozására, az elmélet elvonásaira.
Ez irányokból önkint következik, hogy mind élvezet, mind gyakorlati tanulság tekintetéből, kisérletekkel, mutatványokkal kapcsolatosnak kell lennie az előadásnak. E részben az egyesületnek Dr. Vállas urnak kijelölései szerint, s a mennyire a pénzerők engedték, meglehetősen felszerelt physicai szertára adandja meg a lehetséget, a mennyiben pedig szertárunk hézagai miatt nem lehetne kisérleteket is mutatni, a választmány inkább akarja, hogy a tudománynak ekképen nem érzékíthető pontjairól vagy semmi, vagy csak lehetőleg kevés mondassék, semhogy száraz tudóskodással a hallgatóság elidegenitessék.
Minthogy továbbá, kivált az iparos osztály fiatalsága képeztetése tekintetében, vándor életet él, s hoszabb maradása egy helyen nem igen lehet, annálfogva ez ifjuságra nézve szükséges, hogy egy év alatt a tudomány befejeztessék. Igy minden, ki talán a következő évben többé itt nem lehet, egész átnézetét birandja a tudománynak, mellyben azután az öntanulás könnyebben esendik épen azért, mert e hallottak teljes tájékozást engednek. – Sőt ajánlatosnak látszik, hogy az Előadó ugy irányozza előadásait, mi szerint tudományán egy év alatt többször is átmehessen; előbb csak vázlatosan, majd körülirtabban, s végül, mint a czél és idő engedik, teljesen. E folytonos nyiltsága a tudomány egész láthatárának, sokkal bensőbben honosit annak térein, mint a fokozatos tanitás, melly csak egy pontot derít fel, a többit, mig a sor rá kerül, fel nem leplezvén.
Az előadási nyelvre nézve, miután a közgyűlések eddigi határozatainak értelmében, a folyó évben hihetőleg berekesztetnek a német ismétlések, s miután az Előadók által benyujtott statisticai jelentések szerint, már most sem igen vannak oly hallgatók, kik a magyar előadást ne értenék, ennélfogva a csűdületre jelenkezendő férfiakban ezután nem kivántatik a német előadási képesség.
Az előadások kétfélék, vasár- és ünnepnapiak, és hétköznapiak. Amazok népszerűek, átalánosak, – emezek pedig specialisok, a technicus munkásság egyes ágainak technologiai, s olly kimeritő magyarázatai, miszerint ezekben az illető iparüző azonnal a műhelyekbe alkalmazandó okulást nyerhessen. Mind azok, miket a fölebbi pontokban elmondánk, 92a vásár- és ünnepnapi felolvasásokra értendők; a specialis leczkék tárgyai, leczkefolyamát az Előadó egészen maga határozhatja meg. A vasárnapi és ünnepnepi leczkék minden vasár- és ünnepnapon délelőtt, egy órában adatnak, a hétköznapiak az Előadó által választandó hétköznapon és időben tartathatnak, s akár ugy, hogy mind a téli mind a nyáriban hetenkint egyszer adassanak.
A javadalom, mellyet az egyesület e tanszék Előadójának kirendelhetett, mind a két rendbeli előadásokért értve 400 pft.
Kik a csődületben részt akarnak venni, sziveskedjenek nyilatkozataikat a folyó év martius hónapjának 20-káig alólírotthoz, (ujvilág utczai Ilkey-házba) beküldeni – hozzájok a vasár- és ünnepnapi előadásaik programmját mellékelni, egyszersmind azonban Pesten akkorra személyesen is megjelenni, miszerint a választmánynak egy akkor tartandó ülésében, ismertető leczkéjöket, az ő általok választandó tárgy felett, megtarthassák. – Ez ismertető előadásoakt a concurrensek mindnyájan egy ülés alatt fogják megtartani, a választás azonnal és titkos szavazás utján fogván megtörténni. Elválasztott az leend, ki az átalános szótöbbséget nyertek között is legtöbb szavazatot nyer. – Január 10kén 1846.
Csanády jegyző.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem