l) IlléssyJános jászkunkerületi kormánybiztosnak, adókivetésről és újoncozásról:

Teljes szövegű keresés

l) IlléssyJános jászkunkerületi kormánybiztosnak, adókivetésről és újoncozásról:
Illéssy április 15-i jelentésében többek között azt kérdezte Kossuthtól, hogy mivel ebben az évben a nép még nem fizetett adót, s könnyen az a balhit alakulhat ki, hogy többé nem kell adózni, hiszen az állam megvan anélkül is, nem lenne-e célszerű a már felszabadult területen mgkezdeni az adószedést. Másik kérdése az volt, hogy a kivetett újoncok kiállitásában nem volna-e jó mellőzni a lassú toborzási rendszert és a törvény alkalmazva a hadkötelesek közül sorshúzással – a helyettesítés kizárásával – kiállítani 4 éves szolgálara az újoncokat. Kossuth válasza:
Kormánybiztos Ur f. hó 16-káról 374. szám alatt kelt jelentése válaszoltatik:
Miként az adó-kivetést illetőleg holnap fog határozni a képviselőház.* A hozandó határozat értemlében a kivetést meg kell majdan a Jászkun kerületben is tenni – előre figyelmessé tétetvén a Kormánybiztos Ur, miként a behajtásnál csak addig menjen Ön, mig executiora kerülne a dolog, ott azonban álljon meg: mert nem tartanám tanácsosnak, hogy a nép jelen körülmények közt erőszakos végrehajtásokkal zaklattatnék.
Az 1848 novemberi és decemberi, valamint az 1849. évi adóról szóló törvényjavaslatot a képviselőház napirendjének elhúzódása miatt csak május 18-án terjesztette be Duschek pénzügyminiszter, tárgyalásra pedig csak május 24-én került. Közlöny, máj. 26.) A képviselőház kisebb módosításokkal máj. 26-án, a felsőház pedig máj. 29-én elfogadta a javaslatot. (A pénzügyminiszter eredeti javaslatát l. a Közlöny máj. 26-i számában a véglegesen elfogadott szöveget a máj. 30-i számban.)
Mi az ujonczállitást illeti, amennyiben a mult évi ujoncztartozás forogna fenn – erről szerezzen Ön magának porisitv tudomást s ami hátra an, azt teljes erélylyel állittassa ki. A törvényhozás által legközelebb felajánlott 50,000 obtingensből a Jászkunkerületre 746 egyén esendik. Ezek kiállitását, mihelyt e határozat a felsőház hozzájárultával törvénnyé válik, amig sikerrel lehető, toborzás – ha pedig igy nem menne, sorshuzás utján eszközölje Kormánybiztos Ur.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 5882.
Mellette Illéssy János ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem