72. Debrecen, 1849 április 25. Kossuth egyéb fontosabb intézkedései ápr. 25-éről.

Teljes szövegű keresés

72.
Debrecen, 1849 április 25.
Kossuth egyéb fontosabb intézkedései ápr. 25-éről.
a) Szintay János beregi és Eötvös Tamás ungi kormánybiztosnak, az északkeleti határ biztosításáról:
Dembinszki altábornagy ur felső Magyarországnak galicziai berontások elleni biztositásával levén felruházva, parancsai alatt már 10.000 ember áll. Ezekkel, ugy hiszem, az eddig berontott erőt teljesen megsemmisitheti.
Legyen gondja Kormánybiztos Urnak, hogy megyéjében álló hadi erőnk tartsa magát addig, mig Dembinszki nagyobbszabásu rendelkezései foganatba jőnek, és anélkül, hogy a hadi munkálatok vezetésébe avatkoznék, buzdítsa kitartásra a kisebb parancsnokokat, s könnyitse azt a seregek bő élelmezése, s a hol tanácsos, népfelkelés rendezése által.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 5839.
b) Ugyanazoknak válasz ismételt segélykérésükre:
Szintay beregi és Eötvös ungi kormánybiztos két külön, április 23-án kelt jelentésben számolt be Kossuthnak a podheringi ütközetről, amelynek során április 22-én a Martiny őrnagy parancsnoksága alatt harcoló magyar csapatok megverték és visszaűzték a Vereckétől betört ellenséges erőket. Mindketten arra a következtetésre jutottak, hogy a rendelkezésre álló katonai erő kevés a határok megvédésére, s erődítéseket kérnek. Kossuth azonos szövegű dorgáló levelet küldött nekik:
A felsőmagyarországi ellenséges berohanásoknál tett hivatalos jelentését april 23-ról tudomásul véve, Önnek, biztosi kerületébe tartozó vidékre vonatkozó eseményekrőli tudósitásait a kormányzáshoz szükséges tájékozás végett amint egy részről nélkülözhetlennek tartom, más részről azonban a jelentésében foglalt javaslatokra nézve meg kell jegyeznem, hogy miután Dembinski tábornagy az ország felső vidéki fővezérségével körülmények szerint kitelhető fegyveres erővel ellátva megbizatott, s a felső határvidéknek minden berohanások és megtámadások elleni megvédésére, fővezéri köréhez tartozó belátása szerint fog intézkedni; nem szükség minden levelében a segély kérés sürgetését ismételgetnie, mert a kormány értesittetvén a körülményekről, tudja mit kell s mit lehet tennie s ezen a mindig ismételt sürgetések legkevesebbet sem változtathatnak, ellenben kellemetlenek, mert ollyan szint viselnek, mintha csak sokszoros lamentatiok birhatnák reá a kormányt hogy megtegye, mit tennie kell és lehet. – Első hirére a fenyegető veszélynek 10,000 embert állitottam ki Dembinszkinek. – Kormánybiztos Ur tehát oda utasittatik, hogy biztosi kerületébe előforduló azon eseményekről, mellyeket a főhadvezérnek maga tájékozásul tudnia szükségképen kell, s ki az illető parancsnokokat körülmények szerint utasitással is ellátandja, Dembinski altábornagy urat is értesitse.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 6102.
Mellette Eötvös ismertetett jelentése. (Szintay jelentése 6103. sz. alatt van.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages