511. Arad, 1849 augusztus 5. Kossuth utasítása Görgeynek: vagy ütközzék azonnal győzelemmel, vagy siettesse serege Aradra vonulás…

Teljes szövegű keresés

511.
Arad, 1849 augusztus 5.
Kossuth utasítása Görgeynek: vagy ütközzék azonnal győzelemmel, vagy siettesse serege Aradra vonulását.
Az ország kormányzója
Görgey tábornok urnak.
Itt a körülmények igen kétesen állanak. Dembinski három nap óta egyesitett erővel ütközik Ujszegednél, ma már nem lesz képes positióját megtartani.*
Dembinski az egyre nagyobb túlerővel fellépő császári seregekkel szemben valóban nem tudta tovább tartani magát: az aug. 5-i egésznapos szőregi ütközet alatt csapatait fokozatosan kivonta a harcból és súlyosabb veszteségek nélkül elvonult Temesvár felé.
Ellenben a Maros jobb oldalán Schlick és Benedek megszállották Makót s nyomulnak az aradi uton. Aradi tehát egészen fedezetlen.
Ha Ön megverhetné az előtte álló muszkákat rögtön, ez volna a conjuncturák legjobbika; – különben Aradhoz kell sietnie és az erőt concentralni.
Irtam ez iránt Szemere ministerelnöknek, kérem közöltesse Ön magával levelemet, mert nincs időm kétszer irni.*
L. az előző szám alatti levelet.
Legrosszabb esetben Erdélyre kelletvén gondolnunk, hol most a dolgok nem legjobban állanak, két dolgot különösen ajánlok Önnek:
Egyik a csucsai passusnak minden esetre biztositása, ha nem ütközhetnék Tábornok Ur győzelmesen a muszkákkal, biztositása 5000 emberrel; ha ütköznék győzelmesen, ugy kisebb erő elég, de mégis egy brigáda kell.
Második az, hogy Kazinczi hadosztályával siessen (ha csakugyan igaz hogy Szathmárban van) a beszterczei ellenség megveretését segiteni, ez kimondhatatlan fontos és sürgetős.
Ide rekesztek ez iránt rendeletet Kazinczinak, s azt azért küldöm Tábornok Urhoz, mert Kazinczi hollétét s állását nem ismerem s nem tudom lehetséges-é, hogy ezen nagyon fontos missito effectualja.
Ha igen, úgy méltóztassék ezen levelet Bem küldöttjének, Zarsiczki alezredesnek átadni, hogy Kazinczihoz maga elvigye.*
Kazinczy hadosztálya – miután Görgeyhez való csatlakozása a közbeékelődő ellenséges csapatok miatt meghiúsult és Görgey Kazinczyra bízta, hogy a helyén maradjon, vagy Bemhez csatlakozzék – ekkor még mindig Máramarosban volt. Bem kérte Kossuthot, hogy Kazinczy hadosztályát csatolja az ő seregéhez, amit Kossuth az említett utasítással meg is tett. Aug. 5-én Kazinczy Görgeytől is azt az utasítást kapta, hogy vonuljon Erdélybe és csatlakozzék Bemhez. (Mindezekre l. Steier L. előadását. . m. II. köt. 72. s köv. l.)
Sajnálom, hogy Debreczennél csak egy hadtest ütközött, ha több volt volna együtt s kivált ha Tábornok Ur ott volna, győztünk vala. – De hiában, ami nem lehetett, nem lehetett.
Kérem Tábornok Urat a gyáván futókat, kiket e név megillett kérlelhetlenül büntesse meg. A császár-huszárok illető osztályait pedig oszlassa el és 10–15 emberként más huszárezredek osztályaiba sorozza be.
Többnyire a Szemere miniszterelnök urhoz irott levélre utalok.
Szives tisztelettel
Arad Augustus 5-én délben 12 órakor, 1849.
az ország kormányzója
Kossuth Lajos
Ered. tiszt. Hadtört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 10. csomó.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem