a) A cári seregek tiszafüredi átkeléséről:

Teljes szövegű keresés

a) A cári seregek tiszafüredi átkeléséről:
Tisza-Fürednél 10 ezer főnyi orosz sereg átkelt ugyan a Tiszán, de Grögei tábornok 40 ezer főnyi seregével Tokajnál f. hó 23-án szintén átkelve,* hátulról fenyegeti; Korponay ezredes, ki csekély erejével Debreczen felé vonul vissza, általam oda utasittatott, hogy a nagyváradi vonalt lehetőleg biztositsa, igy Madarasról lefelé pedig a Tisza mentén a nép gátolandja az ellenség hirtelen előnyomulását, s e szerint a Tisza baloldalán 10 ezer ellenségre 40 ezer főnyi seregünk jutván, aggodalomra okunk nincs.*
Kossuth még mindig abban a hitben van, hogy Görgey serege mindjárt a Miskolcra vaó megérkezés másnapján júl. 23-án továbbvonult és átkelt a Tiszán. Ezzel szemben Görgey csak júl. 28-án este indította át a Tiszán a sereget Tokajnál. Ő maga előzőleg elindult, hogy Kossuthtal Karcagon találkozzék, azonban 27-én Nyíregyházán értesült a cári csapatok tiszafüredi átkeléséről s erre visszatért seregéhez.
Vö. a köv. szám alatti intézkedésekkel.
Ezekről Ministerelnök Urat sietek tudósitani, nehogy a szárnyaló hirek a veszély tulságos nagyitása által káros zavarokra okot szolgáltassanak.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9624.
Ered. tiszt. Borsod-Miskolci múzeum, 1848/49-es anyag.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem