470. Cibakháza, 1849, július 26. Kossuth levele Szemeréhez: beszámol az osztrákok előnyomulásával kapcsolatos hírekről és kéri, k…

Teljes szövegű keresés

470.
Cibakháza, 1849, július 26.
Kossuth levele Szemeréhez: beszámol az osztrákok előnyomulásával kapcsolatos hírekről és kéri, készüljenek fel Szeged esetleges kiürítésére.
Az ország kormányzója
Ministerelnök urnak
Czibakháza, jul. 26-kán reggel 9 órakor.
Perczel tábornoknak Lenkey ezredeshez* (ki Czibakházán van 5000 emberrel) Kecskeméten tegnap kelt rendeletéből értem – hogy »a Pestről kiindult ellenség nagy erővel (mennyi, azt nem irja a tábornok) három Colonban mozog ellenünk. Az 1-ső Monor és Hartyánon át ugy látszik Szolnok és Czibaházára függeszti szemeit, a 2-ik Örkényen át Kecskemétnek a tiszai főhadtest után nyomul, mig egy harmadik a Duna mellett szinte már Vecséig terjeszkede.«
Lenkey Károly ezredesről van szó, aki a Perczel-féle sereg egyik hadosztályának volt a parancsnoka; Lenkey János tábornok Komárom felszabadítása óta betegállományban van Pesten, majd Nagyváradon.
Igy Perczel. Ki ennek következtében ma főhadával Félegyházára megyen, Lenkeyt ma Kunszentmártonra, holnap Szentesre utasitván.
Szolnok és Czibakház ugyan megrakva marad; – de bizon nem olly erősen, hogy ha azt komolyan akarandja az ellenség forcierozni, ne forcierozhatná.
Görgeyről még nem tudok semmit. Kurirom meg nem érkezett még.
Egy óra mulva megyek Tokaj felé, hogy időt ne veszitsünk.
Rendeleteket küldünk vetternek: hogy alulról 10.000 ember sebes menetben jőjjön Szegedhez, – oda kétnelen jőni a bajai erőcske is, különben elvágják; és helyben e héten mégis lesz már vagy 4–5000 fegyeres ember és igy
Perczel Lenkey hadtestével együtt
az itteni detachmentokon kivül 25,000
alulról10,000
Baja és Szeged7,000
42.000
Ezzel már lehet valamit tenni, – kivált ha a felső (Görgey és Kazinczy) circa 40.000 emberével is czélszerü munkálatot tétetendünk.
Azonban Szeged tája, ha az ellenség sebesen nyomulna és felülről kedvező diversiót nem tétethetnénk, néhány nap alatt csatahellyé lehet. – Azért minden esetre szükségesnek látszik, hogy a lehető elköltözésnek (Nagyváradra) minden impedimentumai eltakarittassanak, nehogy az utolsó perczben nagy torlódás történjék.
A hadügyminister tehát disponált,* hogy fegyvergyár, montur comissio, laboratórium, és azon élelmiszerek, mellyek 40.000 embernek legalább 8 napi tartására nem szükségesek – lárma s feltünés nélkül elszállittassanak. A reconvalescens és veszély nélkül transportabilis betegek Makóra vizen, majdan a Kunszentmiklóson felállitandó nagy kórházba.
A Kossuth kíséretében levő Aulich tábornok.
Országgyülésnek, s kivált hivataloknak elszállitását addig, mig Perczel Szegedre nem ér – nem látom szükségét – azonban megfontolandó, lehet-e majd elegendő szállitási eszközökkel birni? Ha közlekedési minister ur hajókat, vontatókat elegendő számban készen tarthatna, s a Maroson valamely kisebb gőzhajó is practicabilis volna – akkor nem volna baj, de ha ez nem lehetne, kérdés maradjon-e együtt in corpore az országgyülés, vagy pedig egy 40–50 tagbóli »comité de salut public«-ot hatalmazzon fel.
Mindezen bajos állapokon igaz – Görgeinek operatioi nagyon segithetnek, sőt azt el is hárithatják; de ez iránt csak ma éjjel, vagy holnap tájékozhatjuk magunkat, – mi végre Tokaj felé mindjárt indulunk.
Kossuth Lajos
kormányzó
S. k. eredeti a Borsod-Miskolci Múzeumban. Fényképmásoata
O. Lt. Szemere vegyes miniszteri iratai 1303. rakt. sz.
Közli Steier L., i. m. II. köt. 126. s köv. l.
Megjelent a Magyarország 1911. máj. 7-i számában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem