469. Szentes, 1849 július 25. Kossuth értesítése Vukovics igazságügyminiszterhez a Szentesen őrzött szerb foglyokról.

Teljes szövegű keresés

469.
Szentes, 1849 július 25.
Kossuth értesítése Vukovics igazságügyminiszterhez a Szentesen őrzött szerb foglyokról.
Szentes, julius 25.-én, 1849.
Szentesen lévő 1566 foglyok közt mintegy 700 Torontál megyei van, s ezek közt igen sok elaggott, vagy igen fiatal kikindai.
Miután föl nem tehető, hogy ezek mind hadifoglyok volnának, sőt sejthető, hogy fogságuk politikai vétségből származik: felhivom a ministeriumot, az ezek elfogatását illetőleg a ministeriumnál netalán létező előiratokat nyoman az itten térparancsnokságnak átküldeni sziveskedjék, hogy ezek nyomán ügyük iránt néhány napok multával elkövetkezendő visszatértem alkalmával magamat tájékozhassam.
Az ország kormányzója
Kossuth Lajos
Ered. tiszt. O. Lt. Igazságügymin.
1849: 3628. sz. (798. rakt. sz.)
Mellette Vukovics s. k. válasza júl. 26-áról: A minisztériumban a foglyokkal kapcsolatban semmilyen irat nincs, de tudja róluk, hogy az ellenség kényszerítette őket a népfelkelésre, így kerültek fogságba. Javasolja, hogy bocsássák haza őket, mert munkás kezükre lakóhelyükön nagy szükség lenne. Adja be tehát a kormányzó ezek névjegyzékét a kegyelmi széknek pártoló javaslattal, az majd tovább intézkedik. Ki kell hagyni természetesen a megkegyelmezendők sorából azokat, akik egyéni bűnök miatt, s nem mint népfelkelők kerültek fogságba. (Úgy látszik, a válasz már nem jutott el Kossuthhoz, az események lehetetlenné tették az intézkedést.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem