452. Szeged, 1849 július 21. Asbóth őrnagy kormányzói vezérsegéd utasítása a hadügyminisztériumhoz a péterváradi várba szállítand…

Teljes szövegű keresés

452.
Szeged, 1849 július 21.
Asbóth őrnagy kormányzói vezérsegéd utasítása a hadügyminisztériumhoz a péterváradi várba szállítandó gyutacskészlettel és ágyúgolyókkal kapcsolatban.
Vetter altábornagy, a bács-bánáti seregek fővezére júl. 17-én jelentette Kossuthnak, hogy megérkezett Péterváradra és a várőrség szellemét igen jónak találta. Kérte Kossuthot, hogy küldjön pénzt, főleg aprópénzt a vár szükségleteire, azonkívül gyutacsokat és lőszert hétfontos ágyúk számára. Közölte még, hogy a hadműveleteket még aznap tovább folytatják. A levél megérkezésének időpontjában – júl. 19-én – Kossuth nem volt Szegeden, távollétében Szemere intézkedett: megrendelt a pénzügyminisztériumnál 250.000 forintot, a hadügyminisztériumot pedig felszólította, hogy Pétervárad várőrsége számára »tetemes mennyiségű gyutacs töltés és 7 fontos vetágyukba való golyók« elküldéséről gondoskodjék. Ez a rendelet a hadügyminisztériumban félreértésre adott okot s Asbóth őrnagy júl. 21-én az itt közölt rendelettel oszlatta el a félreértést:
A péterváradi várnak némely munitiofélékkel kellőkép leendő ellátása iránt Vetter altábornagy ur f. hó 17-én költ levele folytán a hadügyministeriumhoz Szemere Bertalan ministerelnök ur által intézett megkeresés kapcsában tisztelettel értesitem a ministeriumot: miszerint a péterváradi várnak nem gyutacstöltésekre, hanem magokra a gyutacsokra van szüksége és illyenekkel az aradi várban működő gyutacsgyárból elegendőleg ellátható, mire nézve a ministerium mindjárt 100,000 gyutaccsal disponálhat is.
A 7 fontos vetágyukba (Haubitzen) való munitió alatt pedig csupán 7 fontos vetágyukba való üres golyók értendők, mellyek vagy Török Gábor aradmegyei kormánybiztos utján az aradmegyei golyóöntödékből, vagy pedig Gr. Vécsey tábornok ur által a Krassó megyei vasgyárakból nyomban megszerezhetők.
Mellyek iránt a ministeriumot a kellő intézkedések sietős megtételére felkérem.
Kormányzó ur megbizásából
Abóth
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9355.
Ered. tiszt. Hatört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 16/a csomó.
Mellette Vetter altábornagy júl. 17-i jelentése, valamint a júl. 19-i említett két rendelkezés fogalmazványa.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem