430. Szeged, 1849 július 14. Kossuth Fejér megyéhez írt népfelkelési rendeletének befejező része.

Teljes szövegű keresés

430.
Szeged, 1849 július 14.
Kossuth Fejér megyéhez írt népfelkelési rendeletének befejező része.
Az ország törvényhatóságaihoz július 14-én intézett, előző szám alatt közölt körlevél szövege, Szemere kisebb módosításait nem tekintve, a 4. pont második bekezdésének végéig (És ezért győzhetlen) megegyezik egy e napon eredetileg Fejér megye bizottmányához intézett kormányzói rendelettel. Az ezután következő: Midőn ekkép egyszerűen… kezdetű befejező rész Szemere fogalmazványa, melyet a Fejér megyéhez intézett rendelet következő, áthúzott befejezése helyébe írt:
Ezen alapokra épitve meggyőződésemet biztosan hiszem, hogy amire a haza nevében felszólitandom a népet, nem tagadandja meg a hazától. És azért tudom, hogy ha férfiasan megálljuk helyünket, kis idő alatt győzedelmünk bizonyos.
Felszólitom a bizottmányt a haza nevében, terjesze s terjesztesse ezen érzelmeket és ismereteket a nép között, s küldjön szét apostolokat kik terjesszék ez igét mindenfelé.
Egyébiránt a következőkre utasitom a bizottmányt:
1. Székhelyét azonnal tegye vissza a megyének legvégső déli csucsába Tolna felé, például Czeczére s onnan kormányozza a megyét. Ha az ellenség által nyomatnék, előbb Tolnába s csak ha ez is elfoglaltatnék, meneküljön a Dunán által.
2. Költse fel s organizálja a megyének egész fegyverfogható népét, mikint az Tolnában helyesen történt. A bizottmány küldötteinek megmondám, kit s minő rendes haderővel rendeltem a Duna mellé vezérnek, azon kötelességgel, hogy Fejér, Veszprém, Tolna, Baranya, Somogy megyéknek mozgó csapatjait, nemzetőrségét s néperejét az elébe tüzött czélra intézve vezérelje. E czélnak időelőtti felfedezése káros volna s azért csak arra hivom fel a bizottmányt, hogy a népet fegyverbe állitsa, s tellyesitse azt a mire Kollmann táborvezérkari ezredes által fog szólittatni.*
A Kohlmann ezredesnek adott megbízást l. előbb 404/c. sz. alatt, 678. l.
3. Egyébként a népfelkelés teendői ismeretesek, csak azon bal eszméből kell a népet kivetkőztetni, hogy kis erőnek is engedni kénytelen, mert ha ellentáll, nagyobbik erő jő ellene. Ez nem áll, nagy erő nem jut mindenhová s a népet zsaroló czirkálások csak a nép félelme által lehetségesek. Ellenséges nép közé nem mennek tolakodni a czirkálók. Diósgyőrre 20 kozák jött be, a diósgyőriek 17-tet agyon vertek 3-at elfogtak, és nem jött több kozák. Ha a nép e példát követné, éhen veszne az ellenség.
Még egy kérésem van Fejér megye népéhez, s bizottmányához. A haza bizonyos megmentése végett 30.000 főnyi magyar tartalék seregre van még szükségünk. Ezt önkéntesekből akarom kiállitani és ügyes tábornokoktól segitve magamon személyesen vezetni. Szolgálati kötelezettsége e tartalék seregnek addig lesz csak, mig a muszkákat hazánk földéről ki nem kergetjük. – Minden ember 20 ft. foglalót kap, ruházatja, dija, ellátása mint a többi hadseregé. Mint mondám, vezére, atyja magam leszek. És hiszek istenben, e sereg lesz szabadságunk biztositója mindennemü viszály és veszély ellen. Ohajtanék látni e seregnél egy pár ezer Fejér megyei magyart. Számithat-e s mennyiben számithat a nép hű szolgája, Kossuth Lajos Fejér megye népére, hogy őt e vállalatában elősegitik? Mondják meg ezt a népnek nevemben, irják össze falunként az önkénteseket, menjenek maguk hazafiui példával előre, ne hagyják el az erőfeszitésben kormányzójukat. Hiszek Istenben, ezaz utolsó áldozat leszen a szabadságért, mellyet, mint az aratást, Isten csak munka után ád.
Gyors tudósitásukat elvárom.
Isten Önökkel.
Aláírásnélküli tisztázat Szemere módosításaival és kiegészítésével. O. Lt. Belügymin. eln. iratok 1849: 508.
A törvényhatóságokhoz intézett rendelet megjelent a Közlöny július 18-i számában és egykorú nyomtatványként is.
O. Lt. 1848/49-i nyomtatványok.
Fejér megye bizottmánya Kossuth felszólításának utolsó bekezdését kinyomatta és lelkesítő sorok kíséretében terjesztette a megye népe között. (A röplapot l. O. Lt. Kossuth-Archiv 563. fasc.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem