c) Értesítés Perczel Miklós ezredes, aradi várparancsnoknak Damjanich megbizatásáról:

Teljes szövegű keresés

c) Értesítés Perczel Miklós ezredes, aradi várparancsnoknak Damjanich megbizatásáról:
Damjanics tábornok ur, ki jeles hadvezetése által máris számos érdemeket szerzett a haza irányában, s kinek mostani beteg állapotja miatt a csatatéren nem létét minden hazafi méltán sajnálja – buzgó hazafiságát az által kivánta ujabban is a nemzet előtt bemutatni, hogy betegágyából a kormányhoz ajánlatot tett, miszerint addig is, míg egészsége helyrejöttével egyik hadseregünk élén tágasabb körben, nagyobb szolgálattal segitheti elő ügyünket, kész magára vállalni a főfelügyelőséget s főintézkedést a felett, hogy Arad vára felszereléssel, élelmezéssel teljesen ellátva s erősbitése tökéletes lábra állitva legyen.
A kormány egy illy érdemes hazafinak buzgó ajánlatát örömmel fogadta s annak folytán, ámbár Ezredes Ur azon vár parancsnokságával bizatott meg, a megnevezett tábornok urat, mint ideiglenes főfelügyelőt a hadi és élelmezési készletek emgszerzése körüli intézkedésre, szóval azon várnak a magyar haza részére leendő tökéletes biztositására felhatalmazta.
Számit a kormány arra, hogy ezen megbizás, Ezredes Ur részéről is Damjanics tábornok ur elismert érdemei és hadi tapasztalatai tekintetéből méltányoltatni fog; de megvárja is Ön tapasztalt hazaszeretetétől azt, hogy a nevezett tábornok ur részéről a vár hadi és élelembeli felszerelését és biztositását tárgyazó minden rendeleteinek teljesitésére a legkészebb végrehajtó segédkezet nyujtand, mire ezennel utasittatik is.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 9194.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem