411. Cegléd, 1849 július 8. Kossuth felszólítása a Pesti Kereskedelmi Testülethez: huszonnégy óra alatt adjon félmillió forint kö…

Teljes szövegű keresés

411.
Cegléd, 1849 július 8.
Kossuth felszólítása a Pesti Kereskedelmi Testülethez: huszonnégy óra alatt adjon félmillió forint kölcsönt az államkincstárnak.
A Pesti Kereskedelmi Testületnek!
A hazának rendkivüli körülményei rendkivüli eszközök használatát igényelvén: ezennel arra szólitom fel a fővárosi kereskedő testületet, hogy az álladalomnak 24 óra alatt félmillió pengő forint kölcsönt adjon a magyar pénzjegyekben, – melly kamatostól együtt, 3 hónap alatt a Pénzügyministerium által vissza fog fizettetni, s annak biztositására a közállomány nevében kötelezvény adatni.
Mindnyájunknak hozzá kell járulni a haza megmentéséhez. Kölcsönt kérve igen csekély áldozat, amit Önöktől a haza nevében igénybe veszek.
Ezen rendelvény végrehajtásával a pénzügyministerium van megbizva.
Czegléd, Júl. 8. 1849.
Kossuth Lajos
kormányzó
S. k. eredeti. O. Lt. Újkori gyűjtemény. Kibontott anyagrész: 99/4.
Közölte Miletz János: Két hős vértanunk és Kossuth Lajos ismeretlen levelei a szabadságharcból. (Magyar Salon, XIV. köt. 1891. 1. a köv. l.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem