410. Cegléd, 1849 július 8. Kossuth levele Duschek Ferenc pénzügyminiszterhez Görgey seregének pénzszükségleteiről és a kényszerk…

Teljes szövegű keresés

410.
Cegléd, 1849 július 8.
Kossuth levele Duschek Ferenc pénzügyminiszterhez Görgey seregének pénzszükségleteiről és a kényszerkölcsön tervéről.
A Pénzügyminister Urnak!
Görgey tábornok urtól az ide rekesztett levelet vettem.* – Tudom, hogy Minister Ur gondjai végetlenek. De mégis kénytelen vagyok azon kéréssel terhelni, hogyha csak emberileg lehetséges, a Komáromtól elvezetni rendelt sereget 10 napi zsolddal ellátni sziveskdjék: egyszersmind arra utasitást adván, ne fizessenek egy zászlóaljnak egész havi dijt a másiknak pedig semmit, hanem csak mindenkinek 10 napit.
Vö. az előző szám alatt közölt irattal.
24.000 embert számitva – azt hiszem erre mintegy 80.000 ft. kivántatnék.
A kényszeritett kölcsön megkisértését, már több nap előtt jegyzékbe vette a ministerium. Sajnálom, ha nem kisértett meg; – mert most is azt hiszem, hogyha még csak 24 órai időnk van is reá (azt hiszem pedig, hogy még van ennyi idő) ezt meg kellene okvetlenül kisérteni.
Mire a ministeriumot ezennel összesen szives barátsággal fel is kérem; és tetszés szerinti használatul, saját felszólitásomat is ide rekesztem.*
A szóban forgó felszólítás alighanem azonos a következő szám alatt közölt irattal.
Czegléd, julius 8-kán 1849.
Kossuth Lajos
kormányzó
S. k. eredeti. O. Lt. 1848/49-es gyűjtemény, kibontott anyag: 97/2. Pénzügyminisztériumi iratok.
Közölte Miletz János: Két hős vértanunk és Kossuth Lajos ismeretlen levelei a szabadságharcból. (Magyar Salon, XIV. köt. 1891. 1. s köv. l.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem