297. Budapest, 1849 június 13. Kossuth levele Dembinskihez: a Galíciába való betörést változatlanul időszerűtlennek tartja és a s…

Teljes szövegű keresés

297.
Budapest, 1849 június 13.
Kossuth levele Dembinskihez: a Galíciába való betörést változatlanul időszerűtlennek tartja és a seregvezérletet illetően ragaszkodik előbbi intézkedéseihez.
Dembinski levélváltásának ügye* tovább bonyolódott: Luzsénszky kormánybiztos jún. 7-én Eperjesről jelentette Kossuthnak, hogy az új fővezér, Wysocki tábornok megérkezett ugyan, de Dembinski nem adta át neki a főparancsnokságot, hanem arra hivatkozott, hogy még nem kapott választ Kossuthtól legutóbb előterjesztett levelére, amelynek elfogadása esetén továbbra is ő maradna a főparancsnok. Wysocki tehát Miskolcra megy, ott várja meg Kossuth újabb parancsát, Dessewffy és Kazinczy azonban már átvették a rájuk bízott hadosztályokat. Kossuth erre a következő határozott utasítást írta Dembinskinek:
Az előzményekre l. a 252., 277/b. és 282. sz. iratokat, 447., 488. és 492. l.
Herrn General-Lieutenant Dembinszky.
Da (wie es vorauszusehen war) der angebliche Rückzug der Russen aus Gallitzien, sich durchaus nicht bestätigt hat, kann ich unmöglich meine Ansicht ändern, dass jetzt eine Invasion nach Gallitzien nicht an den Zeit sey, und meinem Vaterlande grossen Schaden bringen, die Zukunft Ihrer Nation aber sehr gefährlich compromittiren würde.
Darum bleibt mir – mit Leidwesen – nichts anders übrig, als die Sache – bei den, in Folge Ihrer mir sehr schmerzlichen Quittirung getroffenen Dispositionen bleiben zu lassen.
Ich hoffe, dass der Herr General-Lieutenant sich bald überzengen werden, wie nur die Sicherstellung der Freyheit Ungarns derjenige Weg sey, der mit Sicherheit Pohlens Freiheit begründen kann.
Genehmigen Sie die Versicherung meiner ausgezeichneten Hochahtung, und gewärhen Sie mir die Gelegenheit, gegen Ihre verehrte Person meine innigste Dankbarkeit beweisen zu können.*
Erről a napról Kossuth Wysockinak is írt ebben a szellemben; a levelet nem ismerjük, csak Wysocki reá adott jún. 14-i válaszát (OHB 1849: 8243. sz.)
Pest am 13-ten Juni 1849
L. Kossuth
Gouverneur
S. k. eredeti. O. Lt. Dembinski iratok IV. köt. 215. sz.
Dembinski Demétén kelt június 15-i válaszában azt kérdezte, hogy Kossuth levelét a Galíciába való betörés letiltásának kell-e tekinteni, vagy pedig arra irányuló kívánságnak, hogy a parancsnokságot, amint el volt határozva, át kell adnia. Ez utóbbi esetet feltéve megtett mindent, hogy a hadügyminiszter jún. 8-i határozott akaratát végrehajtsa, s tegnapelőtt a miniszter levelének vétele után írt Wysockinak, hogy jöjjön Demétére a parancsnokság átvételére, vagy vonakodása esetén Dessewffynek kell átadni a parancsnokságot.
Ha azonban ez nem lenne Kossuth akarata, úgy mondja meg Kossuth világosan és boldog lesz, ha tovább szolgálhat a magyarságnak és saját nemzetének. De meg kell mondania, hogy nem egyezhet bele olyan tervek véghezvitelébe, amelyeket károsaknak lát. (OHB 1849. 8354. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem