295. Budapest, 1849 június 13. Kossuth rendelete a pénzügyminisztériumhoz: a fősereg élelmezésének megkönnyítésére használják fel…

Teljes szövegű keresés

295.
Budapest, 1849 június 13.
Kossuth rendelete a pénzügyminisztériumhoz: a fősereg élelmezésének megkönnyítésére használják fel a prímási uradalmak készleteit.
Az ország felső vidékei, mellyek hol az ellenség, hol pedig saját hadaink által huzamosb ideig meg voltak szállva, s hol a hadviselés jelenleg is folytattatik: a hadsereg ellátására megkivántató mindennemü czikkekre nézve, u. m. széna, zab, fa, kenyér annyira kimeritettek, hogy jelenleg például egy mázsa szénát 3 ezüst forintnál alább nem kaphatni s hasonló arányban áll a többi czikkek ára is; olly annyira, hogy a kérdéses vidéken működő hadseregünknek a szükségesekkel készpénzbeni ellátása roppant költséget igényelne.
E tekintetben a pénzügyministeriumot a primatiális jószágokra s azokhoz tartozó terjedelmes pusztákra, például Bálványszakálosra figyelmeztetem azon utasitással, miszerint intézkedjék a pénzügyministerium, hogy az említett primatiális uradalom álladalmi felügyelés alá véve Kruplanics Simon eddigi uradalmi igazgatónak nyombani elmozditása után kellő rendszerrel zárgondnoki administrátió alá tétessék olly módon, hogy a központositott igazgatást Esztergomon megszüntetvén, az uradalomhoz tartozó, de egymástól nagy távolságban fekvő jószágok minden megyében egy főtisztnek felügyelete alatt az illető helybeli tisztek vezetésére bizassanak, már azon oknál fogva is, hogy ezek a hadsereg ellátása értelmében a nélkül, hogy messzire kellessék utasitást várniok, rögtön czélszerűen működhessenek.
Ez értelemben mielőbb teendő intézkedéseiről tudósitsa a pénzügyministerium a hadügyministeriumot, hogy ez ahhoz képest a felső magyarországi hadsereg főintendánsát, Danielis ezredest a kellő utasitásokkal elláthassa.
Illy intézkedések által elérhető, hogy a hadsereg ellátására szükséges élelmezési kellékeknek, mellyek a primatiális uradalomhoz tartozó jószágokon még nagy mennyiségben találhatók, a felső vidéken pedig jelenleg csak rendkivül magas áron kaphatók – készpénzbeni beszerzése kikerültetvén, az álladalom javára tetemes költségek megkiméltetnek.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével,
O. Lt. Kossuth–Miscellanen: 27.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem