269. Debrecen, 1849 június 3. Szemere Bertalan miniszterelnök levele Kossuthhoz: tartsa be a formákat és tekintélyével ne korláto…

Teljes szövegű keresés

269.
Debrecen, 1849 június 3.
Szemere Bertalan miniszterelnök levele Kossuthhoz: tartsa be a formákat és tekintélyével ne korlátozza a minisztériumok hatáskörét.
Tisztelt Barátom!
Megengedj, de kénytelen vagyok Téged néhány hivatalos tekintetre nem hivatalosan emlékeztetni.
T. i. óhajtanám, ha a parlamenti kormányforma, mely felelősséged mellett is a ministerek általi kormányzásban áll, pontosabban megtartatnék.*
A kormányzó és a miniszterek hatáskörének elhatárolására és a miniszteri felelősség mértékének megállapítására l. a 102. sz. iratot, 181. s köv. l., valamint Kossuth és Szemere levélváltását, 96. sz. alatt, 174. l.
Erre nekem alkalmat ád az, hogy a tennapi lapban némely kinevezések ellenjegyzés nélkül jelentek meg a közönség előtt, ha bár a levéltárban az eredetin van is ellenjegyzés, de a forma épen a közönség elébe való. Záborszky ellenjegyzette.*Én nekem alkalmat ád az, hogy a felsőházhoz (hogy közölje határozatait) és már előbb az alsóházhoz (hogy Görgey a hadminister) levelet intéztél,* mely ellenjegyezve sem volt s mivel én sem tudván semmit, arra mások által tétettem figyelmessé.
A kormányzói iroda személyzetének kinevezését tartalmazó két rendeletről van szó. (L. előb, 250. és 258/b. sz. alatt, 446. és 48. l.)
A két levelet l. előbb, 127. és 216. sz. alatt, 229. és 384. l.
Erre nekem alkalmat ád az, hogy a tennapi számban a hadügyministerium kormányzói rendeleteket inregisztrál, melyek engem is megleptek, de másokat nem kevésbé.*
A valóban szokatlan formában közzétett rendelkezéseket l. előbb, 259. sz. alatt, 458. s köv. l.
És ha a forma különössége a hadügyministerium hibája is, amint az azt kihirdette, de tartalma oly ösvénynek kezdete, mi szerint a ministerium szükségképen elveszti tekintélyét.
Ha te is hagyod meg mindenik ministernek, a publicum előtt, mit csináljon, mit fog majd csinálni, s a hadügyministerhez intézett rendeletbe a többi minister teendői is, mik egyébiránt a ministeri tanácsban is megfordultak, kijeleltetnek (p. o. Margit sziget, vasu, pesti csatornák) ha e szerint a teendőket mintegy letejfelezed, ha e bizony szegény ministeriumnak abc-t irsz elébe, ha ekképen látja a közönség, hogy a ministerium semmit sem képes magától kigondolni, hanem utasitásra van szüksége naponkint: akkor még rövidebb ideig él e kormány, mi különben nem baj, akkor éppen nem lesz ereje, tekintélye, mert önállással nem fog bírni a nép hite szerint.
Gondolj azokra, akik utánad mint kormányzók következnek. Jó példának vesd meg alapját.
Gondolj arra, hogy ez ut a ministeriumbani bizodalmat, most is, jövendőben is, meg fogja semmisiteni.
A ministerium közt s közted különség nem lehet, vagy az visszalép, te maradsz; különségre mutat pedig, ha akármely minister tőled kapja az utbaigazitást, mig más részről nem tehet olyant a ministerium, még neved nélkül is, hogy szellemedet, és helyesen, ott ne képzeljék a rendelet származásánál.
Nem tartom alkotmányosnak ez eljárást. Nem tartom a ministerium fentartására munkálónak. Nem én, ki a formákat szigoruan óhajtom fenntartani, és minden eltérést megérzek, de mindenki célszerűtlennek, feltünőnek tartja e módot. Gyámság alattinak mutatkozik, a ministerium igy, mit én hajlandó vagyok elismerni, de a közönség előtt nem szabad neked, nem illik nekünk azt bevallani.*
E levél egyik fontos láncszeme annak a tervszerű és következetes tevékenységnek, amellyel Szemere – a minisztérium megalakítására irányuló tárgyalások elkezdése óta – Kossuth hatáskörének korlátozására, közvetlen kezdeményező erejének megbénítására, forradalmi lendületének a formák segítségével való megtörésére törekedett.
S. k. Ered. fogalm. O. Lt. Szemere Bertalan iratai 1303. rakt. s. 529. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem