257. Debrecen, 1849 június 1. Kossuth figyelmeztetése Bethlen Gergely ezredeshez, az erdélyi lovasság főparancsnokához, hogy tisz…

Teljes szövegű keresés

257.
Debrecen, 1849 június 1.
Kossuth figyelmeztetése Bethlen Gergely ezredeshez, az erdélyi lovasság főparancsnokához, hogy tiszti kinevezéseket csak a hadügyminisztérium eszközölhet.
Sajnálattal kell Ezredes Urnak tudtára adnom, mikép több hitelt érdemlő kutfőkből akép értesültem, mintha Erdélyben a tiszti előléptetésekben nem mindég a valódi érdmre volna tekintet, hanem gyakran születésnek, rangnak és más viszonyoknak az érdem felett előjog engedtetnék, alkalmas és érdmteljes altisztek háttérbe szorittatnak olly egyénekért, kik többnyire képességgel sem birnak, vagy legalább a rangsor szerint előléptetést nem igényelhetnének.
Ezredes Ur általam teljes elismeréssel méltányolt katonai ismereteinél fogva maga is tudja, hogy az illy visszaélés a katonaságnál minő rossz vért okoz, s hogy az, ha meg nem akadályoztatik, az egész hadsereget is demoralisálhatja. De az illy önkényes eljárás elnézése Ezredes Ur saját nézetével sem egyez meg, minthogy saját nyilakozata szerint, mint seregperancsnok a tiszti kinevezésekre nézve csak a valódi érdem kitüntetését és a szigoru igazság követését választotta magának határozottan vezérelvül.
S azért bizonyosan kedves dolgot teszek Ezredes Ur, mint erdélyi sereg lovassági parancsnoka előtt, midőn tudatni el nem mulasztom, hogy Erdélyben tömérdek ember tulajdonit magának parancsnoksági állást – egyik székelyföldi, másik Brassóvidéki, harmadik nem tudom hová való főparancsnoknak irja magát s utólagos jóváhagyás reményében rakásra nevezgeti a tiszteket, alezredesek neveznek őrnagyokat és igy tovább, annyira, hogy emiatt a seregben már a legnagyobb elégületlenség van, annyival inkább, mert például egy-egy huszárezrednek osztályai külön hadtesteknél lévén alkalmazva – nagy bajt okozhat az olly kinevezés, miszerint például az Erdélybeni osztályoknál előléptetik őrnaggá egy százados, ki egy másik osztálynál lévő századosnál mind érdemben, mind anciennitásban hátrább áll.
Én a hadseregnél más parancsnokságokat nem ismerek, mint fővezért, hadtestvezért (Corps-Commandant), osztályvezért, és lovassági parancsnokot. Az egész hadsereget pedig egy egésznek tekintem, mellynek főnöke a hadügyminister.
Azért a kinevezés mindig az illető ezredparancsnokságok meghallgatása mellett, kell hogy az illető seregparancsnokok által a hadügyminister elibe terjesztessenek.
A kormány azon kedvetlen következések elháritása tekintetéből, melly a tiszti kinevezésekben itt ott előforduló visszaélésekből bekövetkezhetnék, szükségesnek látta kijelenteni, hogy jövőre a seregparancsnokok, kivéve a csatatéren szerzett rendkivüli érdem rögtöni kitüntetését, minden közvetlen tiszti kinevezések és előléptetésektől szünjenek meg, s ha illy kinevezések vagy előléptetések igényeltetnek, arról mindig előlegesen az ajánlatot terjesszék a hadügyministériumhoz fel, mert a kormány senki mást katonatisztnek nem tekinthet, mint ki a hadügyministerium által hivatalában megerősittetett.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. Kossuth Polizei-Akten, 651. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem