229. Debrecen, 1849 május 27. Kossuth Czetz tábornokhoz annak betegségéről és a hírszerzés, valamint a fegyverbehozatal terén fog…

Teljes szövegű keresés

229.
Debrecen, 1849 május 27.
Kossuth Czetz tábornokhoz annak betegségéről és a hírszerzés, valamint a fegyverbehozatal terén foganatosított intézkedéseiről.
Czetz máj. 22-én Nagyszebenből hosszabb jelentést írt Kossuthnak. Közölte ebben, hogy Sukatai török törzsorvostól részletes és megbízható híreket kapott a cári csapatok szándékairól, határontúli mozdulatairól és beszámolt arról, milyen védelmi intézkedéseket foganatosított a várható betöréssel szemben. Közölte, hogy a török törzsorvos szívesen magyar szolgálatba állana és nemcsak hírszerzésre vállalkoznék, de fegyvert is tudna behozni a román fejedelemségből, ezért ő már ki is küldte, két lovát, egy kocsit és 2000 forintot bocsátott rendelkezésére. Közölte végül, hogy három héttel előbb leesett a lóról, azóta fekszik, felépülése után fürdőre kellene mennie, erre az időre Bethlen Gergely ezredest ajánlotta utódjának. Kossuth válasza:
Tábornok Ur e hó 22-ről szólló levelté nagy részvéttel fogadtam, s nagyon sajnálom, hogy betegsége miatt a helyettes főparancsnokságot továbbá vezényleni nem képes. Ezen fontos állás azonban egy perczig sem maradhatván üresen, az öszves erdélyi hadsereg helyettes s ideiglenes vezényletével Tóth Ágoston ezredes bizatott meg – ki erre mind kitünő tehetségei s alkalmassága, mind pedig közvélemény, s a katonai hatóságok által is legalkalmasabbnak találtatott; – katonai képessége s jártassága ismertebb mint sem hogy ezen kinevezés végett Gr. Bethlen ezredes, – kinek érdemei s vitézsége általam igen nagyra becsültetnek – legkevésbé is neheztelhetne, s annál inkább nem, mert Tóth Ágoston egyszersmind idősb ezredes. E kinevezés végett a hadügyministerium a teendőket elvégzendi.
Sukatai török törzsorvos alkalmazásában megegyezem, a hadügyministeriumot a kiszolgáltatandó őrnagyi oklevél végett fel is szólitottam.
Ami az ezen orvosnak adott ajándékot, s előlegezést pr. 2000 fl. illeti; az ellen, ha czélhoz – t. i. fegyvernek szerzéséhez – vezet, kifogásom nincs, de jövőre mégis kérem, a jutalmat tessék az eljárás foganatjához alkalmazni, – ne pedig előlegezni, – nehogy némely iparlovagok Tábornok Ur bizalmával visszaéllyenek.
Mint már minapi levelemben irtam, ha valaki fegyvert beszállit s azt a magyar földön át is adja, a megigért jutalmat pr. 1/2 arany darabjáért árán felül, ha azt nagyobb számmal, azaz legalább egypár ezerre menő öszvegben szállitják, szivesen megadom, – de csak a foganat után, – bizonytalan igéretekre az álladalom nem költhet.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7488.
Mellette Czetz ismertetett levele.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem