228. Debrecen, 1849 május 26. Kossuth levele Görgeyhez Dembinski lemondásáról.

Teljes szövegű keresés

228.
Debrecen, 1849 május 26.
Kossuth levele Görgeyhez Dembinski lemondásáról.
Dembinski Bártfán, máj. 24-én kelt levelében jelentette Kossuthnak, hogy kézhezvette a Klapka-féle haditervet; ez a terv véleménye szerint rossz, az ő számára lehetetlen feladatokat ír elő, s ezért ő lemond a felsőmagyarországi hadsereg főparancsnokságáról.* Utalt arra, hogy mennyit kellett eltűrnie »attól a két urtól, akik most a hadügyminisztériumot vezetik«, sőt magától Kossuthtól is, most már elfogyott a türelme: kérte Kossuthtot, tegye lehetővé, hogy Törökországon keresztül visszatérhessen Franciaországba. Mellékelte leveléhez a Klapka-féle haditerv részletes bírálatát is. Kossuth az ügyben ezt a levelet írta Görgeynek:
Dembinski részletesen foglalkozik a Klapka-féle haditerv bírálatával emlékirataiban, Danzer: Dembinski in Ungarn. Wien 1873. II. köt. 70. s köv. l.
Ide mellékelve átteszem Hadügyminister Urnak a Dembinski altábornagytól érkezett tudósitást s lemondási levelét. Sziveskedjék Minister Ur azt Klapka tábornok urral közölni,* a teendőkről is határozni, s arról is véleményét velem tudatni, ha vallyon ezen lemondást elfogadjam-e? vagy nem? Ha elfogadhatónak vélik tábornok urak, ugy én helyette vagy Visotzkyt, ki már ott van, vagy Dessewffy tábornokot vélem alkalmazni, – e végett is mielébbi válaszát magamnak kikérem.
Klapka máj. közepén visszatért a sereghez és Görgey táborában tartózkodott.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 7469.
Ered. tiszt. Hadtört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 10. csomó.
A fogalmazvány mellett Dembinski két említett irata, mellékelve hozzá másolatban Görgey Ármin őrnagy és egy névtelen máj. 21-én Zólyomban ill. máj. 22-én Lőcsén kelt németnyelvű jelentése. – Klapka helyettes hadügyminiszter Pestről máj. 29-én megtette megjegyzéseit Dembinski levelére; azt írta Kossuthnak, hogy a máj. 21-i tervet valóban módosítani kell, mióta megtudták, hogy az ellenség Lembergen át kíván betörni, ezért Dembinski seregének Eperjes fölött védő helyzetet kell elfoglalnia s a fősereggel csak mozgó csapatok által kell kapcsolatban maradnia. Ha ez megfelel Dembinskinek, maradjon »noha elmellőzése több okoknál fogva kivánatos«, ha nem, akkor alkalmazzák tanácsosként a kormány mellé. Ez utóbbi esetben legyen Wysocki a főparancsnok, Bulharyn és Dessewffy pedig alatta parancsnok. (OHB 1849: 7670. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem