226. Debrecen, 1849 május 26. Kossuth rendelete a hadügyminisztériumhoz az erdélyi katonai rendetlenségek megszüntetéséről.

Teljes szövegű keresés

226.
Debrecen, 1849 május 26.
Kossuth rendelete a hadügyminisztériumhoz az erdélyi katonai rendetlenségek megszüntetéséről.
Bethlen Gergely, az erdélyi összes lovasság főparancsnoka május 20-i Kossuthhoz intézett jelentésében több – főleg a 11. huszárezred felszerelését illető – katonai ügyet terjesztett Kossuth elé, s végül kérte, hogy Gál Sándor ezredes székely főparancsnokot tiltsa el a főtisztek, főleg számfelettiek kinevezésétől. Kossuth felhasználta az alkalmat arra, hogy a sok panaszra alkalmat adó kérdést újból, s még nyomatékosabban a hadügyminisztérium figyelmébe ajánlja:
Többfelől értesültem Erdélyből arról, mikép ott némely katonai parancsnokok a kormány rendelete s engedelme nélkül magoknak olly hatalmat igényelnek, mellyből a hadseregben, s a népség közt legnagyobb zavarok keletkeznek; igy alakultak ott különféle főparancsnoságok, ki az egyedül a kormányt illető jogot, t. i. törzstiszteket kinevezni is igénybe veszik, miáltal czél nélkül a törzstisztek véghetetlenül szaporittatnak, s különféle ismeretlen czélokra alkalmaztatnak, – még ellenben a már fennálló seregeknél, u. m. az ezredek- s osztályoknál a valóságos parancsnokok hiányzanak. – Ezen visszaéléseknek meg kell szünni – a vezérek ajánlhatnak, de a kinevezés – rendkivüli, a kormány által meghatározandó eseteket kivéve – a kormányt illeti. Ez értelemben fog a hadügyministerium minden hadvezért s bármikép nevezett csapat parancsnokot értesiteni; mert a kormány el van határozva, ily csak a sereg demoralisatióját eléidézhető eljárást s visszaélést teljes erővel megszüntetni, habár ez az illető parancsnokok compromissiójává történnék is.
Az Erdélyben alakuló régi s uj lovas csapatok különös figyelmet érdemelnek – szükséges, hogy a hadügyministerium e felett őrködjék, ne engedje, hogy addig, mig egy rész tökéletesen elkészülve, felszerelve nincs, jövőre más ujnak alakitásához fogjanak, mert ezzel a czélt – t. i. a kész sereget, – el nem érjük, a kincstárt pdig a számtalan visszaélés, s pazarlás által tetemesen kárositjuk. alkottassanak Erdélyben is – mint mindenütt – minden lovas ezed számára tartalékok, mellyek alkalmas tisztekkel ellátva a sereg fölszereléséről, s azok csatakésszé tevéséről gondoskodjanak, láttassék el minden osztály, s ezred rendes parancsnokával, a számfeletti tisztek soroztassanak bé, átaljában minden visszaélésnek, melly csak a sereg felbomlására vezethet, elejét kell venni.
Gál ezredes utasittassék rendre, s értesitessék arról, mikép ő nem székely főparancsnok, mert a szabad székely földön a katonai hatalom a polgári kormányzásban megszünt,* – ő ezredes, s a Székelyföldön lévő gyalog katonaság parancsnoka, annyira mennyire azok más parancsnoksága alatt nem állnak ő szinte ugy, mint minden katonai egyén s testület a Szebenben létező erdélyi fő hadi parancsnokságnak vagyon alávetve, azért óakodjék Gál ezredes a jövőre olyakat tenni, mellyek hatalmát s hatáskörét tul haladják. – Erről az erdélyi főparancsnokság, mellyet jelenleg Czecz tábornok ur vezényel – is értesitendő, a hadügyministerium pedig gondoskodjék arról, hogy az erdélyi sereg annyira bonyolódott állapota mielőbb rendeztessék, s ez által az eléfordulható csak káros következést okozható zavarok meggátoltassanak. – Ez a célszerű hadtestekbe, szárnyakba, osztályokba dandárokbai felosztás, s a parancsnokok hatáskörének félre nem érthető meghatározása által leend elérve.
Vö. Kossuthnak a székelyek ügyében kiadott rendeletével, 80. sz. alatt, 147. s köv. 1.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7463.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 17006.
A fogalmazvány mellett Bethlen Gergely ezredesnek, az erdélyi összes lovasság főparancsnokának Nagyszebenben május 20-án kelt jelentése. A tisztázat mellett a hadügyminisztérium máj. 30-i, Gál Sándorhoz intézett rendeletének fogalmazványa.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem