220. Debrecen, 1849 május 25. Kossuth levele Szentiványi Károly erdélyi országos biztoshoz: megdorgálja a kezére bízott aranyössz…

Teljes szövegű keresés

220.
Debrecen, 1849 május 25.
Kossuth levele Szentiványi Károly erdélyi országos biztoshoz: megdorgálja a kezére bízott aranyösszeg helytelen felhasználása miatt, fegyverszerzésre és ruhakészítésre buzdítja.
Szentiványi máj. 22-én válaszolt Kossuth máj. 17-i utasítására. Jelentette, hogy a cári betörésnek még nincsenek jelei, de megtettek mindent a szorosok őrzésére. Ibrahim bég még nem mutatkozott. Fegyverek szerzésére átadta Czetz tábornoknak azt a 2000 aranyat, amelyet a pénzügyminisztériumtól azért kapott, hogy nyersaranyat vegyen rajta. Egy Bartha István nevű székely huszár kimentett a vízből élete kockáztatásával egy négyéves leánykát, nagyon jó hatást tett a lakosságra, két arannyal jutalmazta meg, de alig tudta megszerezni, jó lenne erre a célra aranyakat küldeni. Beszámolt a kolozsvári ruhabizottmány és a Freisinger György vezetése alatt működő fegyverjavító műhely munkájáról is. Kossuth válasza:
Kormánybiztos Urnak e hó 22. szólló leveléből, – megvallom nagy meglepetéssel olvastam, – midőn belőle a pénzügyminister által Debreceny Márton urnak aranybévásárlás végett küldött 2000 aranyat a végett értém Czetz tábornok urnak átküldetve, hogy az azok segedelmével magának fegyverek megszerzése végett a szomszéd tartományokba utat törjön. Ha az ugyis az idők viszotnagságai által igen ritkává vált aranyat csak illyes indefiniált uttörési czélokra is olly bő kézzel vesztegetjük, – ugy bizonyára a jövőnek nagy aggodalommal nézek elejbe. A fegyverek megszerzése valóban igen szükséges, s ha ezen aranyakon a tábornok fegyvereket szerzett, ugy a pénz illy felhasználása ellen kifogásom nincs, de ha azon, mint Kormánybiztos Ur magát kifejezi, – csak utat tört s törend, – ugy ezt igen sokallom, – mert az által a fő czélt, a fegyverek megszerzését el nem értük, – azonban a másik czélra, az aranymegszegésére, a szükséges eszköztől megfosztattunk. – Ezen arany összeg, melyet Debreczeny ur kapott, háromszoros értékü aranymennyiség megszerzésére szolgált volna, – mi által a kormány uj alkalmat nyert volna tetemes, az országon kivül teendő költségeit fedezehtni. Igy azonban ez utóbbi czél elérésétől ujjólag eltávolitatott, ha ez igy folytatik, rövid idő mulva nem leszünk képesek külföldön bárminő előnyökkel összekötött kiadásoknak s kiküldetéseknek megfelelni, miből a hazára csak káros következtetések háramolhatnak.
Mivégett Kormánybiztos Urat felszólitom, hogy azon esetre, ha a tábornok ur ezen pénzmennyiségen nem szerezhet fegyvereket, – ugy azt tőle azonnal visszavenni s a kitüzött czélra foditani sziveskedjék. Az egész arany öszveg átadása annál inkább igen bőkezüen történt, mert ez által Kormánybiztos Ur önmagát is annyira kipusztitotta az arany birtokából, hogy alig volt képes Bartha István székely huszárnak a megigért, s meg is érdemlett 2 drb. aranyat kiszolgltatni. Azért kérem, sziveskedjék ezen értelemben a kérdésben forgó arany öszveg ügyében eljárni, – s engem az eredményről értesiteni.
Értesitem egyuttal Kormánybiztos Urat, mikép arról már Czetz tábornok urat is értesitém, – hogy azon esetre, ha valaki a külföldről 2–15.000 fegyvert szerez, – s azokat az országba bé is szállitja, – én hajlandó vagyok darabjáért az áron kivül, egy fél aranyat jutalom fejében kiszolgáltatni, s ezt meg is teszem, – de csak a foganatra, nem pedig az eljárára vonatkozzék igéretem, mit miheztartás és kellő alkalmazás végett adok Kormánybiztos Urnak tudtára.*
L. előbb, 181. sz. alatt, 329. s köv. l.
A ruhabizottmány müködésének, ugy a fegyvergyárénak is kérem a legkiterjedhetebb hatás- illetőleg munkakört engedni, mert ez által mind a sereg, mind pedig a tétlen lévő munkások szükségein segitve leend.
Az erdélyi sereg innen szaporitására vagy fegyverküldésre ne számoljanak, mert itt az egész austriai sereg ellen kell müködnünk, azonfelül a naponta várt muszka invásió ellen, – míg Erdélyben mellynek ereje közel 30.000 ember, más, mint az oláh ázadás nem igényel erőt, ez ellen is pedig, mint sajnálattal tapasztalom, nem nagy előnyökkel müködött az ottani hadierő, – azért Czetz tábornok úr forditsa minden figyelmét ezen lázadás elnyomására. – Fegyverek megszerzésére pedig sokkal több alkalmok van Erdélyben, mint itt, mert a határos országokkal egybeköttetésbe léphetnek, – azért ebbeli felterjesztésének eleget tenni nem lehet.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 7419.
Mellette Szentiványi Károly ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem