203. Debrecen, 1849 május 20. Kossuth közli az összes sereg- és hadtestparancsnokokkal a minisztertanácsi határozatnak az egysége…

Teljes szövegű keresés

203.
Debrecen, 1849 május 20.
Kossuth közli az összes sereg- és hadtestparancsnokokkal a minisztertanácsi határozatnak az egységes haditervre, az előléptetésekre és kitüntetésekre vonatkozó pontjait.
Debreczen, május 20. 1849.
Az orosz betörésnek valószinüsége s azon jelentékeny erősbitések, melyeket az utóbbi időben az ausztriai főhadtestek minden oldalról nyertek, e percben a honvédelem kérdését a kormány legelső s legmagasb gondjává emelék. Ez inditott engem arra, hogy Klapka tábornok s hadügyminister által tett következő javaslatot elfogadjam:
Mostantól kezdve, saját hatályának kifejtésére, a kormány combinált honvédelmi tervezetével a nemzet minden haderejének a leglelkiismeretesebben öszhangzásba kell hozatni.
A hadmiveletekbeni önkénynek mely eddig tekintet nélkül az egésznek menetére, egyes hadparancsnokok részéről tapasztaltatott, meg kell szünnie. Hogy ez megtörténhessék, valamint a honvédelemnek nagyban, ugy az egyes hadaprancsnokok föladatait illetőleg is, a hadügyministeriummal haladéktalanul közöltetni kell.
Buda bevétele után azonnal, vagy ha ez nem sikerülne, egy zároló hadtest hátrahagyása után a felső Dunára más hadcsapatoknak elhelyezésével, Görgei tábornok a hadügyministeriumnak személyes átvétele égett rögtön ide fog jönni, s a honvédelmi ügyekben szükséges öszhangzást előidézni. Előléptetéseket s rendjelosztogatásokat, mint ezek eddig a hadparancsnokok által a kormány tudomása néklül önkényt történtek, a szükséges rend elérése tekintetéből jövőre a hadügyminister megerősitése néklül a legszigorubb felelősség terhe alatt, nyilvánossá tenni nem szabad.
Csak a csatapiacon engedtetik meg, hogy egyesek érdemeit, azok mértékéhez képest a parancsnokok megjutalmazhassák. A ministertanácsnak ezen határozata s az országkormányzónak ezen határozatot illető megerősítéséről, valamint a hadseregek ugy az összes katonai hatóságok ezennel értesittetnek.
Kossuth
Közli Mészáros Károly: Kossuth levelei a magyar szabadságharc karvezéreivel 1848/49-ben. Ungvár 1862. 105. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem