201. Debrecen, 1849 május 19. Stuller Ferenc közli Lukács Sándor felszerelési kormánybiztossal Kossuth észrevételeit a ruhabizott…

Teljes szövegű keresés

201.
Debrecen, 1849 május 19.
Stuller Ferenc közli Lukács Sándor felszerelési kormánybiztossal Kossuth észrevételeit a ruhabizottmány munkájáról.
Lukács Sándor máj. 10-én Pestről válaszolt Kossuth máj. 11-i korholó utasítására.* Jelentette, hogy a ruhabizottmányt Kossuth 6291. sz. rendelete értelmében helyezte át Pestre és eljárásáról máj. 1-én jelentést küldött Kossuthnak.* Pest ugyan ostromállapotban van, az időt azonban mégsem pazarolta el, az Ujépület helyett a puskaporos toronynál felállította a ruhakészítő műhelyt, és a munka teljes erővel folyik. A korábbi levelében ígért ruhamennyiség el fog készülni, a ruhák formájára nézve Kossuth utasítása szerint felvette az érintkezést Görgey tábornokkal. Kossuth Stuller útján a következő választ adta a jelentésre:
L. előbb, 153. sz. alatt, 274. s köv. 1.
Vö. a 274. 1. 3. jegyzetével.
Kormánybiztos urnak f. hó 14-kén 106. sz. alatt kelt levelére, kormányzó ur meghagyásából, van szerencsém válaszolni:
Miként kormányzó ur örömmel értesült affelől, hogy a ruhabizottmány ideiglenesen felállitott helyén, a puskaporos toronynál, egész erélylyel folyik a müködés. Ez értesités nyomán kormányzó ur bizton számit, hogy az igért ruhák a kivánt időre elkészülendenek.
Egyszersmind azon kérdést teszi: van-e Önnek bakkancs és csizma készlete? Bem altábornagy seregének vagy 3000 darab bakancs s vagy 800 csizmára nagy szüksége van. Küldjön tehát Kormánybiztos Ur azonnal ha van, s tessék egyszersmind arról tudósitani kormányzó urat.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7034.
Mellette Lukács Sándor ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem