193. Debrecen, 1849 május 18. Kossuth válasza Vécsey tábornok Temesvár gyárvárosának elfoglalását közlő jelentésére: a malmok les…

Teljes szövegű keresés

193.
Debrecen, 1849 május 18.
Kossuth válasza Vécsey tábornok Temesvár gyárvárosának elfoglalását közlő jelentésére: a malmok leszerelésével próbálja meg kiéheztetni az ellenséget.
Vécsey tábornok, aki Bem bánsági hadművelete idején hadtestének egy részével Temesvárt ostromolta, máj. 14-i jelentésében közölte, hogy serege aznap az ellenségnek egy kitörését visszaverte és azalatt a másik oldalon inditott támadás során a gyárvárost elfoglalta. Részletesen beszámolt a harc lefolyásáról s különösen azt emelte ki, hogy a várat vízzel ellátó gépeket elpusztította, a vár tökéletesen el van zárva a külvilágtól és a sereget a sikerek nagyon fellelkesítették. Kossuth válasza:
Tábornok Ur e hó 14-én 196. szám alatt kelt jelentéséből örömmel értesültem a Temesvárhoz tartozó gyár-külvárosnak elfoglalásáról s a vizgép megrontásáról, melly eredménydus eljárásáért is Tábornok Urnak és vitéz seregének a haza s nemzet nevében legszivesebb köszönetem jelentem ki. – Minthogy azonban ugy értesültem, hogy ugyan a gyár-külvárosban léteznek azon malmok is, mellyekben a vár élelmezésére szükséges liszt készittetett, s elé, – azért elmellőzhetetlenül szükséges, hogy azokat Tábornok Ur birtokába keritse s abban biztositsa is. A hadjárása változó lévén, meglehet, mit ugyan fel nem teszek, sőt reménylem hogy ügyes vezenyletének, s vitéz seregének sikerülend rövid idő alatt a várt is birtokába keriteni, de mégis lehetséges, hogy a gyárkülváros ujjólag az ellenség kezébe kerülend, azért eleve kell arról gondoskodnia, hogy ezen malmokat többé ne használhassák, s azáltal az élelmezésre nézve zavarba jőjjenek. Ha tehát ezen malmokat vagy a gépek szitaháza s a főrészek elvitele által, vagy más módon akkép lehet haszonvehetetlenné tenni, hogy azokat az ellenség hosszabb ideig nem használhatja, – mi ellenben, kiknél a hiányzó gépek s részletek megőrizve lesznek, ha a vár birtokunkba jő, kevés fáradság által helyreállithatjuk, ugy ezen eszközhöz kell nyulni, ha pedig ezen módon azokat haszonvehetetlenné tenni nem lehetne, – ugy inkább el kell őket tökéletesen pusztitani, hogysem az ellenségnek az élelmezési szerek megszerzésére eszközül szolgáljanak.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7083.
Mellette Vécsey tábornok ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem