107. Debrecen, 1849 május 2. Kossuth levele Csányihoz: búcsúszavában nyilatkoztassa ki az erdélyieknek, hogy a Magyarországot Erd…

Teljes szövegű keresés

107.
Debrecen, 1849 május 2.
Kossuth levele Csányihoz: búcsúszavában nyilatkoztassa ki az erdélyieknek, hogy a Magyarországot Erdéllyel összekötő vasút megépítése a kormány elsőrendű feladatai közé tartozik.
Minister Ur!
Az ország királyhágóntúli részeinek meleg óhajtásai közé tartozik Kolozsvárnak Debreczen felé Pesttel vasut általi összeköttetése; melly a gyors, olcsó, és szakadatlan közlekedés jótéteményein kivül, az ország szivének ezen távol vidékekkel szellemi kapcsolatára is kedvezőleg hatva, az Unio által egybekötött országrészeket a forgalomnak gyors érintkezésével is összeforrassza.
Ezen óhajtás teljesitése hő vágyaim közé tartozván, saját kivánságommal találkozott Minister Ur, midőn eddigi országos biztosi minőségében engem ezen vasut létesitése körüli előmunkálatok elrendelésére felhivott.
Most, midőn Minister Ur az álladalom közlekedési ügyeinek kormányzatát átveszi, ezen előterjesztésének valósitása – melyhez megegyezésemet örömmel adom – egyenesen hivatalos köréhez tartozandik, s kedves dolgot vélek Minister Urnak tenni, midőn ezennel felhivom, hogy országos biztosi bucsuszavában adja tudtul királyhágóntuli hazánkfiainak, kiknek körében magának hazánk iránt annyi érdemeket szerzett, hogy az emlitett vasut iránti óhajtásuk teljesitésére az intézkedések Minister Ur által haladéktalanul meg fognak tétetni.
Kelt Debreczenben Majus 2. 849.
az orsz. kormányzó elnöke
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6206.
Megjelent a Közlöny május 3-i számában.
Mellette Csányi április 24-i levele Kossuthhoz, amelyben helyesli a Függetlenségi Nyilatkozatot, készséggel fogadja a miniszteri székbe való meghívást és azt írja, hogy az erdélyieknek »a vasut rögeszméjük.«* Csányi leveléhez mellékelve van a székelyekhez április 22-én intézett kiáltvány, az erdélyi feltörvényszék tisztikarának névsora és egy levél másolata Winterhorn orosz ezredestől Reuwadulu román határőrparancsnokhoz.
Csányi korábbi leveleiben is gyakran kitért a vasút szükségességére, máj. 8-i, utolsó jelentésében pedig így írt: »Szentiványi megérkezése után néhány napig még maradnom kell, személyesen akarom megtekinteni a vonalakat – az Uniót vaserőssé a vasút alkotandja.« (OHB 1849: 6848. sz.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem