429. Tiszafüred, 1849 március 26. Kossuth rendelete a lőszerüket áruba bocsátó katonákról.

Teljes szövegű keresés

429.
Tiszafüred, 1849 március 26.
Kossuth rendelete a lőszerüket áruba bocsátó katonákról.
Előadván magát esetek, hol a hadsereg némely egyénei a népnek lőszert és golyókat adnak el pénzért, s a nép azokat megveszi:
Valamint rendeletem következtében a hadsereg fővezérsége útján a hadsereghez parancs ment, miszerint azon katonák, kik lőszereiket eladni merészlenék, a hadi törvények értelmében fognak büntettetni:
Úgy ezennel közhírré tétetik, mikép viszont a nép közül azok kik az áruba bocsátott lőszereket a katonától megvenni bátorkodnának, a büntény részeseiül tekintetvén, hasonlókép a hadi törvényszékileg fognak fenyíttetni.
Óvakodjék tehát minden honpolgár – s ha a katona könnyelműleg kötelességéről meg fogna is feledkezni – a nép utasítsa őt kötelességének érzetére az által vissza, hogy a vétkezés alkalmától eltartóztatja, az álladalomnak, drága kincsel szerzett, áruba bocsátott vagyonát tőle meg nem veendvén.
Senki – hadi törvényi fenyiték terhe alatt máskép nem cselekedvén.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 4197.
Megjelent a Közlöny március 31-i számában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem